POLITIKA I DRUŠTVO

Udruženja pozdravljaju odluku Vlade: Benefiti od poticaja na električna vozila

Prvi put subvencijama su obuhvaćeni privatna preduzeća i preduzetnici, što pozdravljaju iz Udruženja za  elektromobilnost...

Udruženja pozdravljaju odluku Vlade: Benefiti od poticaja na električna vozila

Novi javni pozivi za subvenciju kupovine električnih automobila u Federaciji BiH objavljeni su ovih dana,  a prvi put, osim fizičkih lica, subvencijama su obuhvaćeni privatna preduzeća i preduzetnici, što pozdravljaju iz Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima koja djeluju pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije BIH.
Privatnim preduzećima i pojedincima odobren je utrošak do ukupno 500.000 KM, a isto toliko izdvaja se i za poticaje pojedincima – fizičkim licima. Ovogodišnji poticaji, a po uzoru na sve zemlje Europske unije, prepoznali su i cjenovni rang, te kasifikaciju prema emisiji CO2. Tako su tehnički uslovi prihvatljivih vozila za subvencioniranje ranigirani na: električna vozila sa emisijom CO2 0 g/km, 10.000 KM poticaja , hibridna električna plug-in vozila sa emisijom CO2 manjom od 50 g/km, 7.000 KM poticaja i hibridna vozila full hybrid; sa emisijama CO2 do 130 g/km, 5.000 KM poticaja.

- Želimo izraziti zadovoljstvo i ovim putem još jednom se zahvaliti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na uvažavanju inicijative za produženjem odluke o suspenziji carine na uvoz električnih vozila i smanjenju iste na uvoz hibridnih vozila. Ovo je jedna od početnih i jako značajnih mjera podrške u razvoju elektromobilnosti u BiH. Također, posebno se zahvaljujemo Federalnoj Vladi koja je prepoznala značaj razvoja elektromobilnosti kroz usvajanje Inicijative za subvencije odnosno poticaje prilikom kupovine električnih kao i hibridnih automobila, kako fizičkim osobama, tako i pravnim licima. Cilj subvencije je neposredno podsticanje kupovine i upotrebe ekološki prihvatljivih vozila, navode iz navedenih udruženja.

Generalni benefiti odluke o poticajama su višestrukog značaja, od povoljnijih cijena električnih i hibridnih vozila, time i njihovog većeg broja na ulicama BiH, obnove voznog parka, smanjenja emisije stakleničkih plinova iz transporta, novih radnih mjesta kod ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, do novih poslovnih modela koji se odnose na izgradnju infrastrukture – punionica,isporučilaca opreme, operatera. Uz sve navedeno, neminovno je spomenuti i ispunjavanje obaveza BiH na putu dekarbonizacije i ostvarenja klimatskih ciljeva.

Dodatno, uzročno-posljedična veza je bogatija turistička ponuda, gdje se očekuje sve veći broj ugostiteljskih objekata, hotela i tržnih centara koji će izgradnjom punionica za električna vozila obogatiti svoju ponudu, kako za domaće stanovništvo, a tako i za turiste.

- Ipak, na ovom putu paralelno je potrebno podstaknuti izgradnju infrastrukture punionica, gdje ishodovanje građevinske dozvole i dugotrajne administrativne procedure usložnjavaju situaciju. Udruženje za elektromobilnost i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima su ovim pvoodom pokrenuli aktivnosti i inicijative, te tim povodom apeluju na sve nadležene institucije na njihovu otvorenost za saradnju, na koju se stavljaju na raspolaganje.

U prvom kvartalu 2023. godine u BiH je uvezeno 38 električnih automobila. Najskuplji od njih je Mercedes Benz – AMG EQE, koji je vlasnika koštao 238.264 KM računajući i plaćene dažbine. Hibridnih vozila je uvezeno 247, od čega je 179 novih, a 68 polovnih.
 

 

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.