POLITIKA I DRUŠTVO

Helez: Nemam ništa s lažnim bh. dronom predstavljenim u Zenici

Ovi dronovi nemaju nikakve veze sa onima sa kojima sam se fotografisao i koji se proizvode u Bosni i Hercegovini, ustvrdio je Helez

Helez: Nemam ništa s lažnim bh. dronom predstavljenim u Zenici

Na Zeničkom privrednom sajmu (ZEPS) navodno greškom su predstavljeni dronovi kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, a oni su zapravo uvezeni iz Kine i nisu domaće proizvodnje, prenijeli su domaći mediji.

Postavljeno je i pitanje da li su ti dronovi domaće proizvodnje oni o kojima je govorio ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, kojeg je tim povodom kontaktirala "Slobodna Bosna".
"To je monstruozna laž. Uvezali su nešto što ja nikada nisam spomenuo. Taj proizvođač dronova i to što je bilo na sajmu ja nikada nisam niti spomenuo. To gdje sam se ja slikao su dronovi koji se proizvode u Bosni i Hercegovini. Ovo jedno sa drugim nema nikakve veze i oni su to namjerno slagali i tako predstavili", rekao je Helez.

Na upit koja to bosanskohercegovačka kompanija proizvodi dronove, Helez je rekao da ne može odgovoriti, ali da je nije u javnosti spominjao niti je na bilo koji način povezana s njim.

Podsjećamo, Helez je i ranije u više navrata govorio kako postoji više kompanija u bh. namjenskoj industriji koje proizvode dronove, a sam je spominjao čak i brojku od pet kompanija.

Helez je podsjetio da je dogovorio u Turskoj nabavku dronova za Oružane snage BiH, te da to nije nikakva tajna.

"To je dogovoreno i to nama treba. To je u paketu DCB pomoći Bosne i Hercegovine, odobreno je i ide svojom procedurom", rekao je Helez i dodao da će javnost biti informisana kada prođu sve procedure i dobijemo dronove.

Podsjćamo, portal Klix je izvijestio da dron koji je Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo predstavio na sajmu ZEPS nije proizveden u Bosni i Hercegovini. Dron predstavljen kao "Tayan-1" je zapravo kineski dron kupljen od kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited. To je priznao i Asim Hadžić, direktor Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, koji  je rekao da je do greške u predstavljanju drona.

Foto: Prezentacija drona na ZEPS-u 2024

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.