POLITIKA I DRUŠTVO

Suspendovan kontroverzni projekt TE Ugljevik 3

Planovi za drugu termoelektranu u Ugljeviku traju već deceniju, a gotovo isto toliko traje i sudski spor koji su pokrenuli ekolozi

Suspendovan kontroverzni projekt TE Ugljevik 3

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske obustavilo je postupak izdavanja okolišne dozvole za planiranu elektranu na ugalj Ugljevik 3 do odluke entitetskog vrhovnog suda, što bi moglo dovesti do okončanja desetogodišnjeg pravnog spora i zapečatiti sudbinu projekta.
Planovi za drugu termoelektranu u Ugljeviku, sa dva bloka od po 350 MW, koja bi se nalazila pored postojećeg postrojenja Ugljevik od 300 MW, traju već deceniju. Gotovo isto toliko traje i sudski spor koji su pokrenuli ekološki aktivisti oko predložene investicije.

Resorno ministarstvo donijelo je odluku o obustavi postupka za izdavanje okolišne dozvole za Ugljevik 3. Obustava upravnog postupka, koji Ministarstvo vodi po zahtjevu investitora Comsar Energy Republike Srpske, trajat će do donošenja presude Vrhovnog suda Republike Srpske. Okolinska dozvola do sada je ukidana tri puta. Prva je proglašena nevažećim 2013., druga je poništena 2019. nakon dogovora sa Sekretarijatom Energetske zajednice, a treću je početkom ovog mjeseca poništio Okružni sud u Banjoj Luci po tužbi Centra za životnu sredinu (CZŽS).

Isto tako, u decembru je poništena studija procjene utjecaja na okoliš, također nakon žalbe CZŽS. Sudsko vijeće navelo je potencijalne prekogranične utjecaje na okoliš. No, Ministarstvo je protiv rješenja suda uložilo vanredni pravni lijek i ponovno izdalo odobrenje za studiju. Naknadno, u februaru, CZŽS je pokrenuo tužbu protiv novoodobrene studije i spor je u toku.
Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu, kaže kako je potrebno zaustaviti uzastopno odobravanje projekta, smatrajući upitnim njegovu zakonitost i ekonomsku isplativost. Istaknuo je kako je odluka Ministarstva o obustavi postupka izdavanja okolišne dozvole nužna i primjerena u smislu zaštite pravne sigurnosti.

CZŽS očekuje da će ministarstvo tako postupiti i u slučaju studije utjecaja na okoliš, odnosno da će pričekati presudu Vrhovnog suda.

Treba napomenuti da se u nacrtu Integriranog državnog energetskog i klimatskog plana Bosne i Hercegovine (NECP) ne spominje izgradnja nijedne elektrane na fosilna goriva, uključujući predložene sisteme na ugalj Tuzla 7 i Ugljevik 3.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je prošle godine, dok je obnašao dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH, da će Vlada tog entiteta kupiti Ugljevik 3 i hidroelektranu Mrsovo od ruske kompanije Comsar. Projekt Hidroelektrane Mrsovo je kupljen i ovih dana se najavljuje početak radova.

Foto: RiTe Ugljevik

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.