POLITIKA I DRUŠTVO

Skuplja registracija vozila u FBiH izazvala reakcije

Osnovna  premija povećana sa 396 KM na 420,55 KM, a nove cijene stupile na snagu 16. septembra

Skuplja registracija vozila u FBiH izazvala reakcije

U subotu, 16. septembra, stupile su na snagu nove skuplje cijene registracije vozila u Federaciji BiH, a ova odluka izazvala je reakciju Ministarstva komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine. 

Izmjenom Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima, koju je usvojila Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, povećana je osnovna  premija sa 396 KM na 420,55 KM.

Izmjene su stupile na snagu osmog dana od dana objave, odnosno 16. septembra i od tada društva za osiguranje dužna su police autoodgovornosti izdavati u skladu sa novim cjenovnikom.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto zatražio je smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH po saznanju da je ova agencija poskupila registraciju vozila.

- Neobično je da zagovarači jačanja države rade na svoju ruku i ovako bitne odluke donose bez konsultacija sa državim nivoom, posebno imajući u vidu da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH uređuje dio ove oblasti. Razumljiva je zabrinutost i opravdano negodovanje građana Federacije BiH, rekao je ministar Forto dodavši da je na ovaj način premija osiguranja od automobilske odgovornosti, koja je obavezna za sve vlasnike vozila u FBiH, poskupila čak i do 100 KM..

Međutim iz Agencije za nadzor osiguranja demantuju ministra te navode da je izmjenama  utvrđeno, da je cijena premije osiguranja skuplja za šest posto na premiju od 300 KM, što je povećanje od 18 maraka, a nikako 100 KM. Takođe, pojašnjavaju da Ministarstvo ima određene nadležnosti za proces registracije vozila, ali da nema nikakve nadležnosti u vezi sa obaveznim osiguranjem od autoogovornosti.

Povećanje cijene osnovne  premije za police autoodgovornosti društva za osiguranje u FBiH  tražila su već neko vrijeme navodeći da inflacija stvara značajan pritisak na fondove za isplatu šteta društava za osiguranje, a da to s druge strane nije pratio bilo kakav porast cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, te se primjenjuju parametri za određivanje premije osiguranja još iz 1998. godine. Zbog toga se Udrueženje društava za osiguranje FBiH obratilo Agenciji za nadzor osiguranja Federacije BiH sa zahtjevom za  promjenu cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Dodatni argument za promjenu cjenovnika predstavlja činjenica da je registracija vozila u entitetu Republika Srpska u maju ove godine poskupjela  za 18 posto, te se premije na ovaj način samo usklađuju.

Foto: Pexels

 

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.