POLITIKA I DRUŠTVO

Grapos Expo: Roboti proizvedeni u Gračanici će posluživati kafu

Naglasak sajma je na promociji gračaničke privrede, a u centranom dijelu bit će predstavljena robotika vlasnika Asima Pedića

Grapos Expo: Roboti proizvedeni u Gračanici će posluživati kafu

dvanaesti Međunarodni sajam poduzetništva i obrta „Grapos exspo“ sutra će otvoriti svoja vrata u tri velike hale u Poslovnoj zoni 1 u Gračanici, za 150 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Austrije i Irana. Ovaj sajama umnogome će se razlikovati od prethodnih jedanaest, jer je Organizacioni odbor bio mišljenja da se ovaj put akcenat stavi na promociju gračaničke privrede, ekonomski jake sredine, ne zanemarujući ni učešće kompanija iz drugih sredina i država.

- Uspjeli smo u tome, u to više ne treba sumnjati. Naši poduzetnici shvatili su naše dobre namjere i odazvali su se. Cilj je ostvaren, ostaje da se u to uvjere brojni posjetioci, mediji, gosti, zvaničnici - istakli su gradonačelnik Gračanice Nusret Helić i Mirsad Helić, predsjednik Udruženja poslodavaca, kao predstavnici organizatora sajma "Grapos expo". Korisnici sajma će na raspolagaju imati sve, prostor sa nevjerovatnih 18 hiljada kvadrata, tri hale, parking, prostora za prodaju. Svi će imati dovoljno mjesta.

Reporter „Dnevnog avaza“ danas je obišao nekoliko proizvodnih kompanija u centralnoj hali. Monteri su bili na nogama, svi se trudili da baš njihov štand bude najbolji, najuređeniji, najprivačniji. U centranom dijelu je gračanička robotika, vlasnika Asima Pedića (firma METRON Automation, op. priređivača). Za tri godine proizveli su više od 30 robota za BiH. Roboti će posjetioce častiti kafama. Do njih su kotlovi i kamini na bio-masu, pa firma „Etna“ koja ima najveću fabriku kolača na Balkanu. Neka se narod sladi. Na sajam stižu tone peleta, samo se do sutra cijena po toni ne zna, kao ni uslovi prodaje. Nekada se pelet prodavao i na rate.

Gračanica je grad plastike, pa je izvjesno da će se nekoliko kompanija predstaviti proizvodima od plastične mase, pretežno namijenjenim prehrambenoj industriji.

Osim zbivanja na sajmištu Gračanilije će ovog sajma imati dosta i drugih vansajamskih aktivnosti. Na tri važna panela riječi će biti o povezivanju Gračanice i dijaspore, o energetskoj tranziciji, itekako važnom segmentu i na „Inovativnoj kafi“ - razgovorima inženjera sa mladim ljudima, školarcima. Na kocu, vrijedne gračaničke žene i ovog puta će prijatno iznenaditi svojim domaćim proizvodima. 

Foto: Grapos Expo

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.