POLITIKA I DRUŠTVO

Hrvatska će graditi autocestu do Dubrovnika

Hrvatska Vlada je odobrila novo kreditno zaduživanje Hrvatskih autocesta kojim će se graditi i dugoočekivana brza cesta

Hrvatska će graditi autocestu do Dubrovnika

U Hrvatskoj će se graditi autocesta od Križišća do Žute Lokve i od Dolova do Dubrovnika, potvrdila je hrvatska Vlada.

Autocesta prema Dubrovniku povezivat će i krajnji jug zemlje s ostatkom Hrvatske, a autocesta između Križišća kod Krčkog mosta i Žute Lokve u Lici spojit će dalmatinsku magistralu s područjem Kvarnera.

Hrvatska Vlada prije nekoliko dana odobrila je novo kreditno zaduživanje Hrvatskih autocesta (Hac) kojim će se graditi i dugoočekivana brza cesta od Križišća do Žute Lokve i od Dola do Dubrovnika.

Hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da su donijeli odluku o refinansiranju postojećih kredita i podizanju novog kredita od 600 miliona eura kako bi se u potpunosti uspjelo izgraditi Jadransko-jonski koridor kroz Hrvatsku.

Hac, koji upravlja najvećom dionicom autocesta u zemlji, uz 600 miliona eura na leasing refinansirat će 2,172 milijarde eura kredita.

Tvrtka će do kraja mjeseca potpisati ugovore s 11 hrvatskih banaka. Kako piše Jutarnji list, rok otplate zajmova koji će se refinansirati je do 2030. godine. Trenutni dug Haca je 2,96 milijardi eura, a sve zajmove planira otplatiti do 2040. godine.

Država planira dovršiti mrežu autocesta do 2030. HAC je od 2000. u izgradnju mreže autocesta uložio oko 7,5 milijardi eura i otplatio oko 50 posto izgrađenih autocesta. Lani je tvrtka ostvarila 349,3 miliona kuna prihoda.

Foto: Pixabay

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.