POLITIKA I DRUŠTVO

Huawei traži od Slovenije 170 miliona eura odštete

Kineski telekomunikacioni div traži odštetu zbog odluke vlade da promijeni propis o sigurnosti 5G mreže u ovoj zemlji

Huawei traži od Slovenije 170 miliona eura odštete

Kineski telekomunikacijski div Huawei od Slovenije traži odštetu u iznosu od 170 miliona eura, zbog odluke vlade da promijeni propis o sigurnosti 5G mreže u ovoj zemlji.
Vlada je krajem juna izmijenila odluku donesenu 2020. godine o donošenju mjera za smanjenje rizika u 5G mrežama, a kao razlog za to Vladin ured za informacijsku sigurnost tada je naveo da se one temelje na preporuci Europske komisije koju je dobila kineska tvrtka Huawei, a u kojoj je ZTE naveden kao veći rizik za sigurnost EU od ostalih dobavljača 5G opreme.

Iz Huaweija Slovenija tada su istaknuli da podupiru brigu slovenske vlade za zaštitu kibernetičke sigurnosti, a ujedno su se založili da se mjere za osiguranje sigurnosti 5G mreža trebaju temeljiti na objektivnim i nediskriminirajućim kriterijima, a ne na temelju diskriminirajućih ili proizvoljnih prosudbi.

Huawei je prije dvije sedmice uputio pismo slovenskoj vladi u vezi s izmjenom odluke o donošenju mjera za smanjenje rizika u 5G mrežama, piše portal 24ur.com, u kojemu upozorava na višemilijarderske štetu koju je tvrtka pretrpjela zbog toga. Istovremeno, Huawei će od vlade tražiti i direktnu isplatu od 170 miliona eura.

Kako javlja 24ur.com, Huawei je uz poslani dopis ponudio i izračun štete, te priložio mišljenje ekonomista Jože P. Damijana i ustavnog pravnika Sama Bardutzkog,prenosi RTV Slovenije.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.