POLITIKA I DRUŠTVO

Novi kredit EBRD-a za gradnju autoputa kod Mostara

Zajam od 110 miliona eura popraćen uz 150 miliona eura granta za izgradnju dionice Mostar sjever-jug

Novi kredit  EBRD-a za gradnju autoputa kod Mostara

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je dodijelila zajam od 110 miliona eura, uz 150 miliona eura granta za ulaganje od EU-a i do 150 miliona eura od lokalnih komercijalnih banaka, za finansiranje izgradnje dionice Mostar sjever-jug i tako poduprijeti infrastrukturu zemlje, lokalne tvrtke i usluge građanima.

Ugovor o zajmu potpisali su danas u Sarajevu Srđan Amidžić, ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine i Manuela Naessl, čelnica EBRD-a Bosne i Hercegovine, uz najavu da će dodatnih 110 miliona eura finansiranja EBRD-a biti dostupno za koirdor. S ovim finansiranjem, ukupni doprinos EBRD-a projektu koridora Vc premašuje milijardu eura, uz daljnjih 870 miliona eura osiguranih investicijskih bespovratnih sredstava iz EU-a.

Predmetna dionica bit će povezana s drugim dionicama između južnog Mostara i hrvatske granice, za koje je sada osigurano finansiranje, a građevinski radovi su ili završeni, u toku ili u fazi raspisivanja natječaja. Kada ove dionice budu završene, autocesta od Mostara do Hrvatske bit će u potpunosti funkcionalna.

- Ovo su izuzetno značajni projekti za sve građane Republike Srpske i Federacije BiH, rekao je Srđan Amidžić. Ministar je također izrazio zahvalnost na odličnoj s<radnji s EBRD-om i EU, te istaknuo važnost protoka ljudi i roba.

Manuela Naessl je rekla: - Zadovoljstvo nam je produžiti ovo dodatno finandiranje za projekt koridora Vc i time dati novi zamah za završetak cijelog koridora. Ovaj ključni infrastrukturni projekt dovest će do značajnih svakodnevnih koristi za ljude i poduzeća diljem zemlje, smanjujući vrijeme putovanja i olakšavajući trgovinu s ključnim izvoznim tržištima. Vlada je također poduzela važan korak u mobilizaciji komercijalnog sufinanciranja, koje je potrebno za zatvaranje financiranja za ovaj prioritetni infrastrukturni projekt, a zajedno s EU-om i Europskom investicijskom bankom (EIB), nastavljamo razgovore s vlastima kako bismo napredak u svim dijelovima.

EU je strateški partner EBRD-a u razvoju koridora Vc. Bespovratna sredstva EU-a za ulaganja u iznosu od 150 miliona eura kanaliziraju se kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF) i očekuje se da će biti potpisana u narednim mjesecima.

Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, rekao je: - Izgradnja ove dionice nedvojbeno će donijeti brojne koristi za lokalne zajednice, kao što su skraćeno vrijeme putovanja, povećana sigurnost na cestama i smanjeni tranzit kroz Mostar. Financijska potpora EU-a, EBRD-a i EIB-a naglašava našu predanost brzom dovršetku Koridora Vc, što će potaknuti dugoročni gospodarski oporavak, održiva radna mjesta i ekonomsku integraciju u regiji. U tu je svrhu EU dodijelio 870 milijuna eura bespovratnih sredstava kako bi se olakšao njegov završetak.

Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH istaknuo je zadovoljstvo i zahvalnost tvrtke na ssradnji s EBRD-om i EU, te dosadašnjoj podršci: - Autoceste FBiH najveći su korisnik bespovratnih sredstava EU u Bosni i Hercegovini, što potvrđuje da su naši projekti dobro pripremljeni. Sporazum koji danas potpisujemo osigurat će važne nove kilometre koridora Vc u Bosni i Hercegovini. Izgradnjom dionice Mostar sjever-jug autocesta kroz Hercegovinu od sjevernog Mostara do graničnog prijelaza Bijača bit će u potpunosti funkcionalna.

Uprava JP Autoceste FBiH priprema se za sljedeću godinu započeti izgradnju autoceste od petlje sjeverni Mostar do Bune, što će rezultirati gotovo 30 kilometara nove autoceste kroz Hercegovinu.

Projekt će uključivati izgradnju sjevernog čvora i dionice dvosmjerne autoceste u dužini od 15 km. Ovo će pomoći u smanjenju prometnih gužvi oko grada Mostara.

Prvi put poslovne banke sufinansiraju dio ove vitalne prometne arterije. Ovo je neizmjerno važno s obzirom na velike infrastrukturne potrebe u zemlji i potrebu za poboljšanjem povezanosti i prometnih veza sa susjednim zemljama.

Razvoj Koridora Vc je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu. Autocesta u dužini od 325 km proći će državom od granice s Hrvatskom, u blizini luke Ploče na jugu do sjeverne granice, te nastaviti prema Budimpešti, Zagrebu i Beogradu. To je trenutno najveći građevinski projekt u zemlji.

Ulaganje u infrastrukturu jedan je od prioriteta EBRD-a u Bosni i Hercegovini. Otkako je započela s radom u zemlji 1996., Banka je uložila više od 3 milijarde eura kroz 218 projekata, od čega je 1 milijarda eura za Koridor Vc.

Foto: Ministarstvo finansija i trezora BiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.