POLITIKA I DRUŠTVO

Zvanično poništen tender za tunel Kvanj

Pretkvalifikacijski postupak poništen jer je istekao rok valjanosti od 12 mjeseci za njegovo provođenje

Zvanično poništen tender za tunel Kvanj

Autceste Federacije BiH zvanično su poništile tender za pretkvalifikacije za izgradnju 5,25 kilometara duge dionice autoceste na Koridoru Vc, koja uključuje tunel Kvanj, vijadukt Rotimski potok i nadvožnjak Rujevice, izvještava Indikator.ba.
Kako se navodi u današnjoj zvaničnoj obavijesti na portalu nabavki Evropske banke za obnovu i razvoj razlog za poništavanje pretkvalifikacijskog postupka je protek više od 12 mjeseci od datuma podnošenja i otvaranja prijava do tekućeg datuma, pri čemu je u izvornom pozivu za podnošenje prijava propisan rok valjanosti od 12 mjeseci.
Poziv na nadmetanje objavljen je u Službenim novinama EU-a i drugim relevantnim medijima 9. augusta 2022.godine.

Osam podnositelja zahtjeva podnijelo je prijave za pretkvalifikacije 28. novembra 2022, među kojima su najbrojnije bile kineske i turske kompanije. Prijave su otvorene u prisustvu podnositelja istog dana.

Inače, tender je prvi put bio objavljen 30. decembra 2019. godine, ali je poništen u aprilu 2022. godine te potom ponovljen.

Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF) pokrenuo je istragu još u novembru 2021. godine  zbog sumnji na moguću korupciju, prevaru ili druge nezakonite radnje u procesu evaluacije ponuda.

Procijenjena vrijednost ove nabavke iznosi 150 miliona eura bez PDV-a.

Dionica Tunel Kvanj – Buna, ukupne dužine 5,25 km, počinje otvorenom trasom prije ulaza u tunel Kvanj (2.720 m) tunelom prolazi kroz brdo Kvanj, zatim mostom prelazi Rotimski potok (320 m) i završava u mjestu Stanojevići neposredno prije odmorišta Rotimski potok  gdje se nastavlja na izgrađenu dionicu Buna – Počitelj. Neposredno prije završetka ove dionice planirana je izgradnja natputnjaka Rujevice kako bi se omogućila nesmetana komunikacija između mjesta Stanojevići i Gubavica.

U sklopu izgradnje ove dionice planirana je i izgradnja priključne saobraćajnice za naselje Hodbina, dužine 1415 m, a predviđena je kao privremeni priključak autoceste do izgradnje petlje Mostar jug.

Predviđeni rok izgradnje bio je 24 mjeseci.

Dionica Tunel Kvanj – Buna od izuzetne je važnosti za završetak južnog dijela Koridor Vc, jer spaja već izgrađenu dionicu Buna – Počitelj na M-17.

Foto: Autoceste FBiH

(Prilikom preuzimanja dijelova teksta ili teksta u cjelini obavezno navođenje izvora uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://indikator.ba/)

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.