POLITIKA I DRUŠTVO

Poništena urbanistička saglasnost za mHE na rijeci Ugar

Vrhovni sud FBiH donio presudu u sporu koji je pokrenuo Klub sportskih ribolovaca Travnik

Poništena urbanistička saglasnost za mHE na rijeci Ugar

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine poništio  je urbanističku saglasnost za malu hidroelektranu “Oštrac” na rijeci Ugar.

Pravni tim Aarhus centra, u suradnji s Klubom sportskih ribolovaca iz Travnika, u protekle tri godine pokrenuo je sudske procese protiv urbanističke saglasnosti, građevinske i okolišne dozvole za spornu hidroelektranu.

Vrhovni sud FBiH postupao je u okviru upravnog spora koji je pokrenuo Klub sportskih ribolovaca Travnik i preinačio odluku Kantonalnog suda u Novom Travniku, poništavajući urbanističku saglasnost izdanu od Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona dana 19.06.2019. godine, izvještava Jajce-online.
Presuda je utvrdila da Klub sportskih ribolovaca Travnik, kao korisnik ribolovnih prava na području Srednjobosanskog kantona, neosporno ima aktivnu legitimaciju te je trebao sudjelovati kao zainteresirana javnost u postupku odobravanja urbanističke saglasnosti za malu hidroelektranu “Oštrac”.
Investitor male hidroelektrane “Oštrac” je tvrtka VNT d.o.o. Jajce, većinski u njemačkom vlasništvu. Hidroelektrana se trenutno nalazi u fazi izgradnje, a očekuje se da će inspekcijski organi donijeti odluku o obustavi radova najmanje do okončanja novog procesa koji će Ministarstvo provesti u skladu sa presudom Vrhovnog suda FBiH.

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.