POLITIKA I DRUŠTVO

Hoće li se Srbija dogovoriti s Rio Tintom?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Davosu da je imao težak razgovor sa predstavnicima Rio Tinta

Hoće li se Srbija dogovoriti s Rio Tintom?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Davosu da je imao težak razgovor sa predstavnicima Rio Tinta i da se Srbija suočava sa pitanjem da li će ta kompanija podnijeti protiv zemlje tužbu ili ne, ali i sa pitanjem da li će Srbija prihvatiti cjelokupnu agendu rasta ili ne.

- Razgovarao sam sa ljudima iz Rio Tinta i pričao sa njima o brojevima. Oni znaju za odluku naše vlade. Mi se suočavamo s time hoće li oni ili neće da podnesu tužbu - rekao je Vučić novinarima, prenosi Politika.

Kazao je da je njegova pozicija kao predsjednika nešto drugačija kao nekog ko ima autoritet jer je dobio veliko povjerenje naroda i da nikada nije krio šta misli o Rio Tintu.

- Želim da razgovaram i sa Anom Brnabić i drugima. Imali smo težak razgovor i rekao sam da moraju da ponude najčistije rješenje kojim naš narod mora da bude zadovoljan - najviše standarde u svijetu za prirodu i ljude koji će da rade. I pitao sam prvi put kolika će biti plata zaposlenih. Najniža neto plata bi bila 1.000 eura na zapadu Srbije, a tek ostali uticaji... Nivo investicija u pet godina bio bi svake godine na 20 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija. Zamislite samo kako bi to ojačalo Srbiju, naglasio je Vučić.

Predsjednik kaže da je pitanje za budućnost da li će Srbija moći da se dogovori ili ne, ali "da je važno da ih mi saslušamo".

- Idemo pred narod i otvoreno razgovaramo o svemu, ne a priori. Da pitamo mogu li naši ljudi da budu sigurni, da li mogu da budu čiste naše planine i rijeke, ali to nije posao za danas ili sutra ili prekosutra, već za sljedeću vladu. O tome sam morao da razgovaram i molio sam ih da ne preduzimaju mjere zaštite svojih interesa - rekao je Vučić.

 

Srbija je u januaru 2022. godine zaustavila projekat Jadar koji podrazumijeva eksploataciju rude jadarita i dobijanje litijuma. Ekološki aktivisti i mještani doline Jadra, međutim, smatraju da i Rio Tinto i vlast u Srbiji nisu odustali od investicije.

Nedavno je objavljeno da je Srbija sa Evropskom komisijom potpisala sporazum o litijumu.

Foto: Rio Tinto

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.