POLITIKA I DRUŠTVO

U škole u BiH prvi put se uvodi “zanimanje budućnosti"

U Tuzlanskom kantonu došlo se na ideju da se uvede novo zanimanje u srednje škole - monter fotonaponskih sistema

U škole u BiH prvi put se uvodi “zanimanje budućnosti"

Solarna energija je budućnost kada je riječ o proizvodnji električne energije. Ugradnjom solarnih panela donese se brojne ekološke, ali i ekonomske koristi.

Kao država koja je potpisnica Sofijske deklaracije, Bosna i Hercegovina mora uložiti maksimalne napore da energiju u što većoj mjeri proizvodi iz obnovljivih izvora.

No, u našem društvu nedostaje stručnog kadra koji bi radio upravo na instalacijama solarnih panela.

Da bismo se išlo u korak s vremenom, a po uzoru na neke razvijene evropske zemlje, u Tuzlanskom kantonu došlo se na ideju da se uvede novo zanimanje u srednje škole i to monter fotonaponskih sistema. Trenutno ovo zanimanje se ne izučava niti u jednoj srednjoj školi u Bosni i Hercegovini.

 - U toku formalno pravne procedure za uvođenje ovog zanimanja u Elektrotehničkoj školi u Tuzli ali važan segment u svemu ovom jeste i obuka kadra – naših profesora koji će predavati ovu oblast, kaže ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

Edukaciju za unapređenje vještinja i znanja za planiranje, montiranje i održavanje fotonaponskih sistema organizuje Centar za ekologiju i energiju Tuzla kao partner Ministarstva obrazovanja TK i Caritasa Švicarske u saradnji sa  partnerima Fordervein (Švicarsko udruženje za podršku) i  Polybau škola/Centar za obuku Uzwil koji i finansiraju ove projekte. 

Direktorica Centra za energiju i ekologiju Tuzla Džemila Agić ističe dobru saradnju sa resornim ministarstvom i Pedagoškim zavodom na ovom projektu.

- Postoji sinergija između Kantonalnog ministarstva, Pedagoškog zavoda, menadžmenta dvije škole i naših međunarodnih partnera koji samo imaju dobru volju i želju da pomognu Bosni i Hercegovini da uskladimo naše obrazovni sistem i nastavni program u skladu sa evropskim i svjetskim trendovima, kazala je.

Jedan od partnera u ovom projektu je Mješovita srednja građevinsko geodetska škola čiji direktor Kadrija Ibišević napominje da su oni zaduženi za obrazovanje odraslih. -Mi ćemo organizovati  obuku za odrasle, odnosno nezaposlene osobe koje se vode na evidencijama ustanova za zapošljavanje a ujedno i osobe koje su već u radnom odnosu a žele da se prekvalifikuju i da se osposobe za montiranje i pripajanje fotonaponskih panela u mrežu, kazao je direktor Ibišević.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.