POLITIKA I DRUŠTVO

Drvo-Exportu zabranjena eksploatacija blizu parcela mještana

Sud teslićkoj firmi naložio da poduzme hitne mjere kako bi se osiguralo zemljište mještana Bistrice Radovana Zrnića od daljnjeg odranjanja

Drvo-Exportu zabranjena eksploatacija blizu parcela mještana

Osnovni sud u Prijedoru je donio rješenje kojim se teslićkoj firmi “Drvo-eksport” nalaže da poduzme hitne mjere kako bi se osiguralo zemljište mještana Bistrice Radovana Zrnića od daljnjeg odranjanja. Sud također zabranjuje “Drvo-eksportu” izvođenje bilo kakvih radova na eksploataciji uglja na udaljenosti manjoj od deset metara od Zrnićevog zemljišta.

Ovo rješenje suda dolazi nakon što je Agencija za geodetske poslove “GeoAgent Prijedor” utvrdila da je zemljište Zrnića pretrpjelo odron od 546 kvadratnih metara prema parceli na kojoj se nalazi površinski kop uglja. Na temelju geodetskog snimanja, utvrđeno je da je površina odronjenog dijela parcela gotovo utrostručena u razdoblju od dva mjeseca, sada dosežući površinu od 1400 kvadratnih metara,  piše Prijedor Danas.
Sudija Šejla Husić, u svom rješenju od 19. marta, izjavila je da će mjera obezbjeđenja ostati na snazi do donošenja daljnjih odluka suda. Sud je priznao dokumentaciju i svjedočenja koja ukazuju na to da su radovi na eksploataciji uglja izvršeni u neposrednoj blizini Zrnićevog zemljišta, što je vjerojatno uzrokovalo odron i stvaranje pukotina.

Iako je “Drvo-eksport” tvrdio da bi mu zabrana izvođenja radova na manje od deset metara udaljenosti od Zrnićevih parcela nanijela nesagledivu štetu, sud smatra da firma ima dovoljno prostora za rudarske aktivnosti s obzirom na koncesiju na 9,5 hektara eksploatacionog polja.
Uprkos prigovoru “Drvo-eksporta”, sud je odlučio u korist Zrnića, zaključujući da postoji jasna uzročno-posljedična veza između radova na eksploataciji uglja i štete na Zrnićevom zemljištu.

Ovo rješenje predstavlja samo dio pravnog spora između Zrnića i “Drvo-eksporta”. Paralelno s ovim postupkom, Zrnić pokreće tužbu protiv “Drvo-eksporta”, tvrdeći da je firma odgovorna za smetanje na njegovom posjedu. Glavna rasprava počinje 22. maja, uključujući i vještačenje na Zrnićevim parcelama.
Žalba na ovo rješenje je moguća u roku od osam dana, no neće odgoditi provedbu mjera.

Ilustracija: Lager

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.