POLITIKA I DRUŠTVO

Banke poštuju pravila koja se odnose na osobe s "crne liste"

Prema mojim saznanjima, sve banke u BiH identično poštuju ta pravila, kazao je CEO Nove banke Siniša Adžić

Banke poštuju pravila koja se odnose na osobe s "crne liste"

Domaće banke u potpunosti poštuju pravila koja nosi poslovanje s klijentima koji su na listama sankcionisanih osoba, kazao je predsjednik Uprave Nove banke Siniša Adžić.

- Prema mojim saznanjima, sve banke u BiH identično poštuju ta pravila. Domaće banke, uključujući Novu i Atos banku, moraju poštovati pravila koja nalažu korespondenti, koji omogućavaju pružanje bankarskih usluga. Novi petogodišnji ugovor smo potpisali u ovom kvartalu s kompanijom Mastercard, a sve bi to došlo u pitanje da banka ne primjenjuje pravila koja su nam zadana. Primjenjujući pravila 100 odsto, potpuno smo neutralisali rizik tih vanrednih situacija da same banke dođu na listu sankcionisanih, zaključio je Adžić.

Banke i regulatori shvataju ozbiljnost situacije povodom najave Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da bi se banke u Bosni i Hercegovini mogle suočiti sa sankcijama ako posluju s licima s liste Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC)

Svaki ugovor između banke i klijenta precizno definiše prava i obaveze, dok Zakon o obligacionim odnosima pruža osnovu za zaštitu klijenata u slučaju povrede prava, rekao je Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.
Ističe da je Zakon o unutrašnjem platnom prometu precizno definisao uspostavljanje i prekid poslovnih odnosa, pridržavajući se principa zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Kako je dodao za ATV, svaki ugovor između banke i klijenta precizno definiše prava i obaveze, dok Zakon o obligacionim odnosima pruža osnovu za zaštitu klijenata u slučaju povreda.

Foto: Siniša Adžić - Nova banka

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.