POLITIKA I DRUŠTVO

EBRD demantuje Viškovića: Nema obustave projekata

Rekacija na izjavu premijera da će za dionicu od Doboja do Vukosavlja tražiti drugog izvođača

EBRD demantuje Viškovića: Nema obustave projekata

Nakon izjave premijera Republike Srpske Radovana Viškovića u medijima da je EBRD obustavio finansiranje izgradnje autoputa 5C, iz ove institucije su naveli da ta informacija nije tačna i da nastavljaju sa finansiranjem.
Iz EBRD-a navode da svi projekti na Koridoru 5C, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH, nastavljaju sa realizacijom i da EBRD ne zaustavlja nijedan finansijski aranžman o kojem je razgovarala sa Vladom Republike Srpske.

"EBRD je obezbijedio značajnu finansijsku podršku za izgradnju i rehabilitaciju dionica autoputa duž Koridora 5C u Federaciji BiH i u RS u iznosu od preko 1 milijarde eura, uz značajnu grant podršku Evropske unije. Izgradnja dionice Rudanka - Putnikovo brdo/Doboj posebno, te dionica sjeverno od Zenice napreduje dobro i vidljivo je građanima, a pored toga su u toku javne konsultacije o važnom projektu tunela Prenj koji povezuje Sarajevo sa Mostarom", navode iz EBRD-a.

Naglašavaju da je učešće EBRD-a na Koridoru 5c dio šire strategije za podršku razvoju infrastrukture, ekonomskoj integraciji i održivom rastu u Bosni i Hercegovini i široj regiji.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini Srpske da će za dionicu od Doboja do Vukosavlja dugu oko 35 kilometara biti tražen novi izvođač.

– Obratio sam se EBRD-u da pitam da li oni odustaju od sufinansiranja granta za izgradnju tog dijela puta. Odgovorili su da ne odustaju, ali da u ovom momentu politička situacija u BiH nije za njih zadovoljavajuća, pa čekaju da se to riješi. Mi ćemo na osnovu tog dopisa tražiti drugog izvođača za izgradnju auto-puta od Doboja prema Vukosavlju – rekao je Višković.

Foto: Autoputevi RS

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.