POLITIKA I DRUŠTVO

Ništa od sarajevske fabrike peleta

Okolnosti, prilike i potrebe značajno drugačije u odnosu na tržište u vrijeme kada je projekat i osmišljen, obrazložio Mijatović

Ništa od sarajevske fabrike peleta

Od pompezno najavljenog projekta fabrike peleta u Katnonu Sarajevo, po svemu sudeći, nema  ništa.

- Projekat izgradnja i funkcionalnost peletare u Kantonu Srajevo kompleksno pitanje koje uključuje potrebu za ekonomsko-pravnom analizom svake faze navedenog projekta. Pregledom i analizom relevantnih pravnih propisa te pozitivnih izvora prava konstatirali i smo da ne postoje pravne smetnje za organiziranje proizvodnje peleta, ali da postoje potencijalni rizici u domenu prava konkurencije. Urađena je nova studija izvodljivosti koja je usklađena sa idejnim projektom, a koja je pokazala dalje pravce djelovanja u realizaciji ovog projekta. Međutim, naglašavamo da su okolnosti, prilike i potrebe značajno drugačije u odnosu na tržište u vrijeme kada je predmetni projekat i osmišljen, objasnili su za Raport iz kabineta ministra privrede Kantona  Sarajevo Zlatka Mijatovića.

Priča o gradnji fabrike pelete pokrenuta je prije tri godine. Ukupna vrijednost ove investicije procijenjivana je na 8.457.000 KM.

U aprilu 2022.  godine Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o usvajanju Studije opravdanosti izgradnje peletare na području KS. Bivši ministar privrede u Vladi KS Adnan Delić najavio jeda će ova fabrika biti otvorena do kraja 2022. godine, ali se to nije desilo.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.