POLITIKA I DRUŠTVO

Ilijaš: Hotel uz stambeno-poslovni kompleks

Općina Ilijaš pristupila izmjeni i dopuni RP Banovac s ciljem stvaranja preduvjeta za izgradnju jedinstvene cjeline

Ilijaš: Hotel uz stambeno-poslovni kompleks

Općina Ilijaš pristupila je izmjeni i  dopuni regulacionog plana Banovac s ciljem stvaranja preduvjeta za izgradnju jedinstvene cjeline u vidu savremenog urbanog poslovno-stambenog kompleksa, izvještava Indikator.ba. 

- Prilikom izrade urbanističkog rješenja potrebno je posmatrati šire područje uz rijeku Bosnu, te planirati poslovno-stambeni kompleks u skladu sa prostornim ograničenjima, a da arhitektonski i kompoziciono predstavljaju jednu urbanu cjelinu usklađenih estetsko oblikovnih karakteristika, kaže se u obrazloženju izmjena regulacionog plana. 
Dalje se navodi  da je u  okviru obuhvata (površina 0,57 hektara) potrebno formirati i dvije građvinske parcele - na jednoj poslovni objekat (hotel), a na drugoj kolektivni stambeno-poslovni objekat. 
Stambeno-poslovni objekat se planira na parceli prema rijeci, a hotel prema ulici Bosanski put. 
Stambeno-poslovni objekat je planiran na (S)+P+4 sprata, a ukoliko se planira suterenska etaža ne smije imati više od pet vidljivih etaža.Poslovni objekat (hotel) je spratnosti Po+P+5.

Procenat izgrađenosti građevinskih parcela je oko  40 posto.
U obrazloženju za izmjene plana takođe se navodi da prostorna organizacija parcele na kojoj se planiraju navedeni objekti treba da uvaži opredjeljenja iz izmjena i dopuna RP Banovac koje predviđaju formiranje zone za odmor i rekreaciju uz rijeku Bosnu. Minimalna površina za ovu zelenu zonu je 30 posto od ukupne površine parcele.

Foto: Ilustracija, Općina Ilijaš

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.