POLITIKA I DRUŠTVO

U BiH smanjen uvoz električnih automobila, raste zanimanje za hibride

U BiH smanjen uvoz električnih automobila, raste zanimanje za hibride

U prvih šest mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je 106 električnih automobila, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine manje za oko 15 posto kada ih je uvezeno 125. U isto je vrijeme zabilježeni veliki rast uvoza hibridnih vozila za više od 70 posto.
Adnan Kovačević, direktor Turbo Tradea firme koja se, uz ostalo, bavi i prodajom polovnih električnih automobila, kazao je Feni kako su ukinute carine na uvoz električnih vozila i značajno smanjene carinske stope za hibridna vozila, omogućile povoljnije uvođenje ovih automobila na tržište BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja godine, čime je praktično produžen period važenja ranije odluke donesene u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH.
Donošenjem nove odluke do kraja 2024. godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15 na 5 posto za uvoz hibridnih automobila.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.