POLITIKA I DRUŠTVO

Nije pitanje da li će se litijum u Srbiji iskopavati ili ne, već ko će to raditi

Njemačka dužnosnica potvrdila da je projekt u Srbiji kamen temeljac njemačke strategije za smanjenje ovisnosti od Kine

Nije pitanje da li će se litijum u Srbiji iskopavati ili ne, već ko će to raditi

Franziska Brantner, parlamentarna državna tajnica u njemačkom Saveznom ministarstvu za ekonomska pitanja i klimatske akcije, rekla je da nije pitanje hoće li se litij u Srbiji iskopavati ili ne, već hoće li to učiniti Rio Tinto i europski partneri ili Kina.
Prije nekoliko dana deseci hiljada ljudi okupili su se u Beogradu na protestu protiv Rio Tintovog projekta Jadar litijum.

U intervjuu za njemačke novine Tageszeitung, Franziska Brantner rekla je da je litij jedna od sirovina potrebnih za klimatske akcije. Vadi se u Australiji i Čileu, ali se u potpunosti prerađuje u Kini.

Od ruske agresije na Ukrajinu postalo je jasno, prema njezinim riječima, da je ovisnost o drugima opasna.

Cilj njemačke vlade je smanjiti takve ovisnosti, a projekt u Srbiji mogao bi biti kamen temeljac njezine strategije, reklaje dužnosnica.

Izvorni planovi Rio Tinta nisu zadovoljili ekološke standarde Europske unije

Brantner je naglasila da prvobitni planovi Rio Tinta nisu udovoljavali europskim ekološkim standardima. Bilo je ispravno protestirati protiv projekta i dobro je da je prekinut, dodala je. Prema Brantneru, njemačka vlada i Europska komisija pozvale su na promjenu koncepta.

Litij se u Srbiji treba vaditi samo procesima koji ne štete okolišu, uz visok nivo zaštite voda i tla i vrlo dobar plan zbrinjavanja otpada, ustvrdila je.

Uz pritisak u Srbiji, među ostalim čimbenicima, projekt je ponovno razvijen, kaže Brantner. Sada postoji novi koncept odlagališta, dodala je. Više rudarskog otpada ponovno bi se upotrijebilo i to se ne bi trebalo raditi usred riječne doline, tvrdi dužnosnica.

Tu je i novi koncept zaštite voda, a projekt se oslanja na obnovljive izvore energije, rekla je.

Foto: 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.