POLITIKA I DRUŠTVO

Šta podrazumijeva ugovor za IT zaštitu RS

Stručnjaci upozoravaju da sklapanje ugovora s kineskom kompanijom bez međunarodnog tendera može nanijeti štetu

Šta podrazumijeva ugovor za IT zaštitu RS

Projekt informacione zaštite u Republici Srpskoj, vrijedan više od 50 miliona KM, koji će sprovesti kineska kompanija Elinc ulazi u fazu implementacije,potvrđeno je iz entitetske Agencije za informaciono-komunikcione tehnologije Republike Srpske.
- Ugovor podrazumijeva nekoliko stvari. Prvo,nije u pitanju softver,kao što se provuklo u medijima.U pitanju su uređaji i sistemi visokih performansi kakvih nema na komercijalnom tržištu. Mi ovdje govorimo o vrlo naprednoj tehnologiji. Drugovor,ugovor podrazumijeva nabavku samih sistema, implementaciju, obuku i tehničku podršku, kaže Dražen Višnjić iz Agencije, izvještava VOA.
Stručna javnosti analitičičari upozoravaju da nije dobro da se ovako ozbiljan projekat kojeg finansiraju poreski obveznici realizuje mimo važećih tenderskih procedura.
-Potpis ugovora sa kineskom firmom koja je uz to kćerka firme koja je na OFAC-ovoj listi sankcionisanih,ili djelimično sankcionisanih, je nešto što može opet da  stvori  dodatni problem građanima u RS.S druge strane, ne znam zašto to nije bilo tenderovano.Mi imamo procedure za trošenje javnog novca koje se realizuju u obliku međunaordnih tendera gdje se moraju i mogu prijaviti najbolji, a ne praviti ugovore kao da je Vlada privatna firma pa sklopi s nekim s kim ona to hoće. Pritisak SAD (u vezi sa sankcijama) je ozbiljan. Ovaj izlet u potpisivanje ugovora
koji je netransparentan, nepoznat, netednerovan je krajnje opasna aktivnost bez obzira koliko su kompetentni softveraši kojj bi taj posao uradili, upozoravaekonomski analitičar Zoran Pavlović.
Iz Vlade RS poručuju da je projekat koji  će realizovati kineska kompanija povoljan pošto bi u slučaju da svaka institucija sama za sebe nabavlja opremu i sisteme zazaštitu bilo potrebno više od 350 miliona KM uz učešće 540 stručnjaka informacione bezbjednosti, što ovaj entitet,kako se navodi,ne može priuštiti. 

Foto:Pexels
 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.