POLITIKA I DRUŠTVO

Hrvatska: Ograničavanjem turističkog najma do više stambenog prostora

Mjera bi prvenstveno pogodila urbana turistička središta poput Dubrovnika, Splita i Zagreba

Hrvatska: Ograničavanjem turističkog najma do više stambenog prostora

Hrvatska se želi suprotstaviti nedostatku stambenog prostora efikasnim ograničavanjem najma privatnih apartmana u turističkoj industriji kako bi stanovanje bilo pristupačnije porodicama.
Turizam čini oko 20 posto hrvatskog ekonomije, a niski porezi na nekretnine i minimalni porezi na nasljedstvo potiču ljude da ulažu u nekretnine za iznajmljivanje. Međutim, zbog toga stanova za prodaju gotovo da i nema, što je dovelo do rasta cijena kupnje i najma. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao je da se oko milion stanova, odnosno 40 posto ukupnog stambenog fonda, koristi u komercijalne svrhe.

Vladin nacrt objavljen krajem prošle sedmice cilja na kratkoročno iznajmljivanje stambenih blokova, zahtijevajući da 80 posto vlasnika zgrada odobri takve aktivnosti. Mjerom, koja bi prvenstveno pogodila urbana turistička središta poput Dubrovnika, Splita i glavnog grada Zagreba, ograničava se i broj najmoprimaca u stanovima za iznajmljivanje.

"Cilj je da se tih oko 908.000 stanova stanovi vrate u prvobitnu namjenu", rekao je Bačić.

"Umjesto da stanovi budu na tržištu, da se onda poveća ponuda i budu priuštivi našim mladim obiteljima i sugrađanima, praktično se u njima obavlja druga djelatnost, što dovodi do povećanja cijena kvadratnog metra, stambenog prostora, kao i najma", kazao je ministar, koji napominje da je ovaj zakon dio mjera nove stambene strategije koja će uskoro biti predstavljena.

U Hrvatskoj koja ima 3,9 miliona stanovnika registrirano je oko 100.000 iznajmljivača, a njihov broj posljednjih godina raste.

Ovaj potez, koji tek treba odobriti parlament, sličan je mjerama koje su preduzela turistička središta poput Barcelone, koja je ranije ove godine najavila da će zabraniti sve kratkoročne najmove u pokušaju da suzbije masovnost turizam i učiniti stanovanje pristupačnijim građanima.

Sličnim putem ide i susjedna Slovenija koja radi na zakonu koji bi ograničio kratkoročni najam putem platformi na maksimalno 30 dana godišnje. Vlada tek treba službeno predstaviti novi nacrt zakona prije nego što se podnese parlamentu.

Foto: Dubrovnik - Pexels

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.