POLITIKA I DRUŠTVO

Azerbejdžan počinje isporuku plina Hrvatskoj

Hrvatska postala deseta europska zemlja koja prima azerbejdžanski plin

Azerbejdžan počinje isporuku plina Hrvatskoj

Energetska kompanija MET Group sa sjedištem u Švicarskoj priopćila je u ponedjeljak da je 1. septembra a započela isporuku prirodnog plina iz Azerbajdžana Hrvatskoj u sklopu saradnje s azerbejdžanskom državnom naftnom kompanijom SOCAR.

"Opskrba Hrvatske azerbajdžanskim plinom uoči zimske sezone, uz pomoć PPD-a i MET Grupe, dodatno učvršćuje poziciju Azerbejdžana kao pouzdanog energetskog partnera i opskrbljivača plinom za Europu”, stoji u priopćenju energetskog diva SOCAR.

Događaj označava značajan korak u proširenju energetske saradnje između Azerbajdžana i Hrvatske, jačanju energetske sigurnosti kontinenta i predstavljanju predanosti SOCAR-a diverzifikaciji izvora energije za europska domaća tržišta, priopćio je SOCAR.

"Ovim razvojem Hrvatska se pridružuje Turskoj, Gruziji, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji kao deseta europska zemlja koja prima azerbejdžanski plin", kažu u kompaniji.

Azerbajdžan isporučuje prirodni plin Europi kroz Južni plinski koridor. Trenutačni kapacitet Transjadranskog plinovoda (TAP), europskog kraka ovog koridora, iznosi 10 milijardi kubičnih metara godišnje, s potencijalom proširenja na 20 milijardi kubičnih metara.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.