POLITIKA I DRUŠTVO

Dodik najavio nove propise u RS kao odgovor na sankcije SAD-a

Radimo na tome da promijenimo još neke propise i da omogućimo ljudima da ostvaruju svoja ustavna prava, kazao je Dodik

Dodik najavio nove propise u RS kao odgovor na sankcije SAD-a

Vlast u Republici Srpskoj radi na izradi određenih propisa kako bi radnici u kompanijama, kojima banke usljed sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zatvaraju račune, mogli da primaju platu, potvrdio je predsjednik RS Milorad Dodik.
"Mi sada imamo situaciju da pojedinci ne mogu da prime platu zato što im je firma pod sankcijama. Amerikanci na taj način, voluntaristički, ruše čitav jedan sistem. Ustavno pravo čovjeka je da radi, a oni to ograničavaju. Radimo na tome da promijenimo još neke propise i da omogućimo ljudima da ostvaruju svoja ustavna prava", rekao je Dodik.

Poručio je da je nemoguće da neko iz State Departmenta kaže bankama da će imati problema ako rade s Vladom Republike Srpske i da banke to sve poštuju bez pogovora. Dodik rješenje tog problema vidi u jačanju ustavnog poretka i zakona.
Već je promijenjen Zakon o Investiciono-razvojnoj banci (IRB) kako bi joj se omogućio platni promet, što je dovodi u rizik da takođe bude stavljena pod američke sankcije.

"Da, to je sada jedna druga dimenzija. Niko nama nije rekao da nemamo pravo da mijenjamo taj zakon. A to i ne može uraditi. To je naše pravo", kaže Dodik u intervjuu Glasu Srpske.

Na pitanje šta će biti ako IRB dođe na crnu listu i da li to može urušiti kompletan privredni sistem, Dodik je odgovorio da ne može.

"Ako oni to urade, mi ćemo vidjeti kako da IRB prekvalifikujemo na neki drugi način, ali onda ćemo morati da donosimo i neke rigidne mjere. Unaprijed im poručujem da je bolje da to ne rade", naglasio je Dodik.
S obzirom na to da je RS sklopila ugovor s kineskom kompanijom o zaštiti podataka i informacionih sistema, koji je proglašen tajnim, Dodik kaže da se na sličan način vlast može dogovoriti i s nekim drugim fiskalnim sistemima u vezi s pričom o bankama i sankcijama.

"Nismo mi bez alternative. Nisam tu ja problem. Mene sankcionišu, ja primam platu putem pošte, ali ne možete 700 ljudi izbaciti s posla. Zbog čega? Ja znam zbog čega. To je urađeno zato jer su te firme postale najbolje u BiH", poručio je Dodik.

Podsjećamo, na listu Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a (OFAC) 18. juna ove godine stavljene su Infinity International Group te njihove članice Prointer ITSS, Kaldera Company, Infinity Media, K-2 Audio Services i Una World Network. Pored njih, na listi je i kompanija Sirius 2010, te dva fizička lica povezana s pomenutim kompanijama Đorđe Đurić i Milenko Čičić.

Foto: Milorad Dodik - Predsjednik RS

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.