POLITIKA I DRUŠTVO

Olakšanje investitorima: Uvest će se e-dozvola

Da bi se omogućilo uspostavljanje i funkcioniranje novog sistema, nužna je izmjena zakonodavnog okvira

Olakšanje investitorima: Uvest će se e-dozvola

Većinom glasova izaslanika Doma naroda federalnog Parlamenta prihvaćen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH. Federalna vlada, koja je predlagač ovog akta, u obrazloženju je navela da je resorno Ministarstvo prostornog uređenja, u suradnji s USAID/BiH, aktivno radilo na projektu uvođenja e-dozvola u oblasti građenja. U tom smislu je i proizašao prijedlog ovog zakona te između ostalog propisano provođenje postupka izdavanja e-dozvola u oblasti građenja s obzirom na to da dosadašnji zakon ne sadrži odredbe za uvođenje elektronskog sustava izdavanja dozvola u oblasti građenja.

Da bi se omogućilo uspostavljanje i funkcioniranje ovog sustava, bilo je nužno izmjenom zakonodavnog okvira omogućiti uvjete za njegovu implementaciju, navela je Vlada.

''Ovim izmjenama će se omogućiti implementacija sustava izdavanja elektronskih dozvola u oblasti građenja, koji će biti prilagođen potrebama investitora, a u cilju stvaranja što boljeg i efikasnijeg gospodarskog ambijenta u Federaciji Bosne i Hercegovine. Bolji uvjeti poslovanja pružit će mogućnost investitorima da olakšaju proces dobivanja dozvola, odnosno da unaprijede funkcionalnost sustava i upravnih akata'', navodi se. Također, otklonit će se i potreba da podnositelji zahtjeva osobno posjećuju pojedine institucije, što će značajno smanjiti vrijeme potrebno za dobivanje dozvola. Zakonom se utvrđuju osnovni pojmovi koji se odnose na provođenje postupka izdavanja e-dozvola u oblasti građenja, pri čemu je predviđeno donošenje posebne uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se bliže uređuje predmet i postupak ishodovanja e-dozvola i drugih akata u oblasti građenja.

U vezi s navedenim, a u cilju olakšavanja investitorima i omogućavanja da što brže dođu do potrebnih akata o građenju, izmjenama Zakona predloženo je i skraćenje rokova za izdavanje akata o građenju. Također, izmjenama Zakona je predviđeno osnivanje Komore inženjera u građevinarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, navela je Federalna vlada u obrazloženju.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.