POLITIKA I DRUŠTVO

Elektroprijenos BiH traži povećanje kredita za nadogradnju mreže

Zbog rasta cijena na tržištu kompanija zatražila od EBRD-a povećanje ukupnog kredita na 47,2 mil eura

Elektroprijenos BiH traži povećanje kredita za nadogradnju mreže

Elektroprijenos BiH zatražio je od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) povećanje ukupnog kredita namijenjenog za nadogradnju mreže na 47,2 miliona eura, izvještava Indikator.ba. 

Početkom prošle godine je kredit za projekt ugradnje varijabilnih šant reaktora planiran u iznosu od 30,1 miliona eura, ali je Elektroprijenost BiH zbog rasta cijena na tržištu zatražio od EBRD-a povećanje ukupnog kredita na 47,2 miliona eura. Očekuje se da će projekt biti finansiran zajmom EBRD-a i donacijama o kojima se još raspravlja.

Kredit se namjerava koristiti za ugradnju varijabilnih šant reaktora koji će riješiti probleme visokog napona u prenosnom sistemu 400 kV i 220 kV.

Prvobitno je  rečeno kako će od ukupne vrijednosti projekta od 30,1 milion eura, Elektroprijenos BiH  iz sopstvenih sredstava učestvovati iznosom od 14,3 miliona eura, a za projekte tehničke pomoći namjeravalo se obezbijediti do 260.000 KM donatorskih sredstava.

Predložena instalacija varijabilnog šant (shunt) reaktorskog sistema treba da poboljša pouzdanost prijenosnog sistema, omogući veću integraciju obnovljivih izvora energije u sistem, smanji gubitak aktivne snage i poveća prekogranični kapacitet.

Prema EBRD-u, procijenjeni datum početka nabave roba i savjetodavnih usluga je 3.januar 2025. godine.

Foto: Pixabay

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.