POLITIKA I DRUŠTVO

Javni poziv za organizacije posvećene preduzetništvu i ekonomskom jačanju žena iz ranjivih kategorija društva

O POZIVU

Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa donatorom JT INTERNATIONAL AD SENTA, Fondacija INFOHOUSE ponovo raspisuje Javni poziv za organizacije posvećene preduzetništvu i ekonomskom jačanju žena iz ranjivih kategorija društva.

Fondacija INFOHOUSE posvećena je jačanju organizacija civilnog društva koje promoviraju zaštitu ljudskih prava, te svojim djelovanjem nastoji uticati na pozitivne demokratske promjene u Bosni i Hercegovini, naročito kroz:

  • Aktivan rad na izradi projekata i programa, te upravljanju fondovima koji doprinose boljem razumijevanju, zagovaranju i promociji ljudskih prava, naročito prava žena i mladih
  • Razvijanje i učvršćivanje veza između svih vrsta i tipova organizacija civilnog društva, institucija i privrednih subjekata u zemlji i svijetu radi promocije demokratskih vrijednosti i jačanja uloge civilnog društva
  • Antikorupcijske inicijative, naročito kroz promociju i zaštitu prijavitelja korupcije, kao i istraživačke tekstove na portalu Interview.ba

Ekonomsko osnaživanje žena je program koji Fondacija INFOHOUSE uspješno provodi već niz godina, a prošlogodišnje akcije rezultirale su obezbjeđenjem sredstava za 8 udruženja i 70 krajnjih korisnica.

Zašto nam je važna ova tema?

Žene u BiH čine 50,9% stanovništva (u poređenju s 49,1% muškaraca), ali njihovo učešće u plaćenom radu je značajno niže. Udio ženske populacije među nezaposlenima iznosi 57,5% (213,936 žena), a svega 40% radno sposobnih žena je zaposleno. Žene često nemaju jednake uvjete rada, dobijaju otkaze u toku trudnoće, ugovori im se ne produžavaju ukoliko zatrudne ili se obrate za zaštitu svojih prava. Situacija se dodatno pogoršava za žene iz marginalizovanih skupina kao što su Romkinje, žene iz ruralnih sredina, starije žene ili pripadnice LGBTIQ populacije. Zbog ovih okolnosti, žene ne mogu biti ravnopravne članice društva.

IZNOS FONDA ZA DONACIJU

Fond za ovaj Javni poziv iznosi 18.000 EUR. Maksimalan iznos traženih sredstava po aplikaciji iznosi 3.000 eura bruto (5800,00 BAM).

CILJ POZIVA

Cilj poziva jeste osnažiti žene u ekonomskom I poduzetničkom smislu, stoga prijavljeni prijedlozi projekta moraju obavezno sadržavati:

  • aktivnosti i opremu za programe ženskog preduzetništva, odnosno ekonomskog osnaživanja nezaposlenih I marginaliziranih žena;
  • aktivnost organiziranja jedne volonterske akcije po projektu sa ciljem doprinosa lokalnoj zajednici ili određenoj ranjivoj populaciji;
  • informisanje javnosti o postignutim rezultatima projekta.

KO SE I KAKO MOŽE PRIJAVITI NA JAVNI POZIV?

Prijaviti se mogu ženske organizacije koje imaju ideju/potrebu za aktivnostima i/ili kupovinom opreme koja će direktno doprinijeti ekonomskom osnaživanju nezaposlenih i marginaliziranih žena iz njihove zajednice/zajednica.

Obavezni uslovi za prijavu su:

  • Organizacija je prepoznata kao udruženje koje pomaže ženama iz ranjivih grupa te posluje ispravno i pozitivno u skladu sa zakonom,
  • Ideja za grant organizacije je dobro argumentirana i osmišljena tako da može obezbijediti dugoročnu korist generacijama korisnica.
  • Prijave moraju uključivati i planiranje budžeta za volonterske aktivnosti koje će se provoditi tokom realizacije projekta kao I druge elemente iz sekcije Cilj poziva.

Prijava se vrši putem Pisma interesa na memorandumu organizacije, kao i dostavom ispunjene Aplikacije (dostupne na linku:https://infohouse.ba/wp-content/uploads/2024/09/FOND-IH-APLIKACIJA-ZA-PRIJAVU.docx) na email info@infohouse.ba do 10.10.2024. godine.

Sve upite možete postaviti putem emaila info@infohouse.ba do isteka roka prijave.

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.