POLITIKA I DRUŠTVO

Slovenija će glasati o drugom reaktoru nuklearke Krško 24. novembra

Donji dom slovenskog parlamenta odobrio je prijedlog za raspisivanje referenduma

Slovenija će glasati o drugom reaktoru nuklearke Krško 24. novembra

Donji dom slovenskog parlamenta odobrio je prijedlog da se 24. novembra provede referendum o izgradnji drugog reaktora.

Uz obrazloženje da će građani odlučivati o "strateškom pitanju", prijedlog za raspisivanje referenduma podnijela je većina parlamentarnih zastupnika, uključujući i nacionalne manjine, a referendumsko pitanje bi glasilo: "Podržavate li realizaciju projekta Nuklearne elektrane Krško 2 koji će zajedno s drugim niskougljičnim izvorima osigurati stabilnu opskrbu električnom energijom?".

Gradnja nove nuklearne elektrane trajala bi nekoliko godina, a procijenjena vrijednost investicije trebala bi biti između 9,3 milijarde eura ukoliko bi se gradio drugi blok s elektranom od 1000 megavata i 15,4 milijarde eura, ako bi se gradila elektrana snage 1650 megavata. Konačna procjena trebala bi se znati 2028. godine, kada bi i investitori trebali donijeti odluku.
Podsjetimo, zajednička slovensko-hrvatska nuklearka u Krškom krajem prošle godine dobila je ekološku suglasnost za produženje rada na dodatnih 20 godina, odnosno najmanje do 2043. godine, a u rad je puštena 1983. Na projektu nove nuklearke u Sloveniji već gotovo 20 godina radi tvrtka koja upravlja slovenskim dijelom zajedničke Nuklearne elektrane u Krškom, Gen energija, iz koje poručuju da neće moći sami realizirati investiciju. Ističu ključnu važnost sudjelovanja države u provedbi tako važnog strateškog projekta jer što je veći doprinos države, kažu, to su niži troškovi finansiranja.
U Gen Energiji procjenjuju da bi se 20 do 30 posto investicije finansiralo vlastitim sredstvima i sredstvima partnera, a 70 do 80 posto zaduživanjem. Stoga je uz mogućnost suinvestiranja domaćih i inozemnih partnera, predviđeno da se u projekt možda uključe i neke od susjednih zemalja.

Hrvatska je zainteresirana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško, tim više što se prije dvije godine uvrstila među članice EU-a na čelu s Francuskom koje podržavaju nuklearnu energiju, a Vlada je nekoliko puta javno izrazila potporu tom projektu, no još nije službeno poznato hoće li sudjelovati kao suinvestitor nove nuklearke. 

Foto: NE Krško

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.