POLITIKA I DRUŠTVO

Elektromobilnost: Kako to rade drugi

Na okruglom stolu posvećenom elektromobilnosti bit će prezentirana iskustva Slovenije i Hrvatske

Elektromobilnost: Kako to rade drugi

Planiranje i projektovanje budućeg elektroenergetskog sistema biće problem posebno zbog sve veće zastupljenosti distribuiranih obnovljivih izvora energije. Naime  posljednjih godina je vidljivo da dosta ovih izvora  ulazi u pogon i integriše se sa postojećom distributivnom mrežom. Ovaj proces ima pozitivne efekte na smanjenje emisije ugljen dioksida u ukupnoj proizvodnji električne energije. Međutim, uključenje ove proizvodnje zahtijeva i značajno ulaganje u distributivnu mrežu. Mreža treba biti fleksibilna kako bi omogućila optimalan rad u složenim situacijama proizvodnje i potrošnje. Ova konstatacija sadržana je u materijalima za današnju sjednicu Uprtavnog odbora Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme - CIGRE koja će biti održana u Sarajevu. U dijelu koji se odnosi na Međunarodnu konferenciju o elektrodistribuciji nedavno upriličenu u Rimu, ukazuje se na potrebu unapređenja lokalne fleksibilnosti koja treba da unaprijedi operativno upravljanje mrežom u cilju optimalizacije i postizanja  povoljnijih okolnosti za sve učesnike na mreeži.

Pri tom se ističe da je trebno izbjeći zagušenja na mreži i i osigurati naponske politike u skladu sa dozvoljenim u svim tačkama distributivne mrerže i kod krajnjih kupaca /proizvođača električne energije.

Upravni odbor će pod predsjedavanjem Edhema Bičakčića razmotriti pripreme za organizaciju tradicionalnog savjetovanja bosanskoherrcegovačkih elektroenergetičara u okviru kojeg će biti organizovan i okrugli sto posvećen elektromobilnosti pri čemu će biti prezentirana i iskustva Slovenije i Hrvatske.

H.Arifagić

Foto: Pexels
 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.