POLITIKA I DRUŠTVO

Hrvatska: 10 ponuda za elektronsku naplatu cestarine

Ponude za uvođenje novog sistema plaćanja cestarina kreću se od 79,9 mil eura do 244,5 mil eura

Hrvatska: 10 ponuda za elektronsku naplatu cestarine

Hrvatska državna tvrtka za upravljanje autocestama (HAC) priopćila je da je primila 10 ponuda domaćih i stranih tehnoloških kompanija i konzorcija na natječaj za uvođenje novog elektronskog sistema plaćanja cestarina.

Ponude se kreću od 79,9 miliona eura, koje je dostavio konzorcij slovačkih tvrtki SkyToll i TollNet, do 244,5 miliona eura ponude španske tvrtke SICE, objavio je HAC u utorak u priopćenju.

Ostali ponuđači su tvrtka Tahaluf AL Emarat Technical Solutions iz UAE; kineski CTFO Jeton Technology CO; konzorcij hrvatskog King ICT-a i norveškog Q-FREE Norgea; konzorcij hrvatskog Ericssona Nikole Tesle, francuskog Grenobloise d'Electronique et d'Automatismes, američkog TransCorea i hrvatskog Multicoma; konzorcij austrijskog Kapsch TrafficComa i hrvatskog Spinne Traffica; hrvatski Končar – Digital; turski Tetra HGS Elektronik Sistemleri; i konzorcij koji čine slovenski S&T lskratel, Kontron i španski Tecsidel.

Vrijednost sistema naplate procijenjena je na 100 miliona eura.

Hrvatska je kao članica EU-a obavezna područje naknada za korištenje određenih infrastruktura za vozila uskladiti s evropskim direktivama. Novi sistem, čije se uvođenje planira u 2024. isključuje mogućnost plaćanja cestarine gotovinom.

Hrvatska ima jednu od najkvalitetnijih mreža s više od 1300 kilometara autocesta.

Foto: Pexels

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.