POLITIKA I DRUŠTVO

Dobrodošlica prozjumerima u FBiH

Dobrodošlica prozjumerima u FBiH

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojio je paket reformskih energetskih zakona uključujući Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, kojim se uvodi kategorija prozjumera i aukcije za obnovljivu energiju. U setu su i Zakon o električnoj energiji i Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti.
Kada je riječ o prozjumerima, predviđeni su i sistem neto mjerenja i sistem neto obračuna. Maksimalna instalisana snaga po pojedinačnom postrojenju ograničena je na 150 kW, pri čemu instalisana snaga elektrane ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta krajnjeg kupca.

Prozjumeri iz kategorije domaćinstava odobrene priključne snage do 10,8 kW imaju pravo da izaberu opciju neto mjerenja na period od deset godina, nakon čega ostvaruju pravo na neto obračun.

Vlasnik elektrane za sopstvene potrebe prozjumera može biti i treća strana, uz zaključenje posebnog sporazuma s krajnjim kupcem za čije je potrebe elektrana priključena.

Kada je riječ o prodaji viškova struje, prozjumer koji tokom obračunskog perioda preda više električne energije u mrežu nego što preuzme ostvaruje pravo na kredit izražen u kilovat-satima kod neto mjerenja ili u novcu kod neto obračuna, a on se prenosi u korist prozjumera u naredni obračunski period.

Zakon takođe predviđa udruživanje, gdje kupci iz kategorije domaćinstava i komercijalni kupci čiji su objekti locirani unutar iste zgrade ili stambenog kompleksa imaju pravo da nastupaju zajednički kao prozjumeri.

Što se tiče aukcija za obnovljive izvore energije, zakon predviđa dva tipa – za mala i velika postrojenja. Mala se nadmeću za garantovanu otkupnu cijenu, a velika za fiksne premije po isporučenim megavat-satima.

Aukcije podrazumijevaju kvote koje su izražene u jedinicama instalisane snage postrojenja.

Usvojeni zakon o električnoj energiji olakšava proceduru za postrojenja na obnovljive izvore

Zakon o električnoj energiji pojednostavljuje administrativnu proceduru za izgradnju i rad postrojenja na obnovljive izvore energije, prvenstveno solarnih elektrana i vjetroelektrana, a uvodi i nove kategorije učesnika i djelatnosti na tržištu električne energije (aktivni kupci, agregatori, energetske zajednice, operatori skladišta).

Ovaj zakon stvara pravni okvir za uvođenje elektromobilnosti i unapređuje regulaciju kvaliteta snabdijevanja, a uvodi i mehanizme za bolju zaštitu krajnjih kupaca električne energije.

Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti propisuje dugoročne ciljeve vođenja energetske politike, što podrazumijeva pripremu energetske strategije FBiH, a definiše i uslove za obavljanje djelatnosti u sektoru energetike i uvodi mehanizme za zaštitu ugroženih i zaštićenih kupaca energije.

Obrazlažući prijedloge zakona prije usvajanja, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić je rekao da se njima uvode evropski standardi.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.