POLITIKA I DRUŠTVO

U Splitu doskočili neradnim nedjeljama

Gadonačelnik Ivica Puljak našao rupu u zakonu i neradne nedjelje usred turističke sezone proglasio sajamskim danima

U Splitu doskočili neradnim nedjeljama

U Hrvatskoj je 1. jula stupio na snagu izmijenjeni Zakon o trgovini, što znači da trgovine mogu raditi samo 16 nedjelja u godini. Trgovci mogu odabrati 16 nedjelja za trgovanje tokom cijele godine.
No, Grad Split će iskoristiti rupu u zakonu, proglašavajući 'sajamske dane', kako bi obrtnici mogli trgovati nedjeljom do kraja turističke sezone, piše 24sata.

U gradu Splitu dani 13., 15. augusta (državni praznik), 20. i 27. augusta te 3., 10., 17. i 24. septembra proglašeni su sajamskim danima, odlukom gradonačelnika Ivice. Puljaka, usmjerenim na promotivne i turističke aktivnosti, stoji u priopćenju Grada.

Prema navedenoj odluci akcijska prodaja na kioscima, štandovima i sličnim mjestima u sklopu sajamskih aktivnosti može započeti u 8 sati i završiti do 12 sati.

- Novim Zakonom o trgovini egzistencija malih poduzetnika i trgovina može biti ozbiljno ugrožena, pogotovo kada ovise o turističkoj sezoni, a svaki radni dan im je bitan. Stoga im na ovaj način želimo pomoći i omogućiti im rad u dane kada je to inače zabranjeno, rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Udruga Glas poduzetnika pozvala je jučer gradonačelnike i općinske načelnike da svim poduzetnicima koji to žele omoguće rad nedjeljom, praznicima i blagdanima proglašavanjem priredbi ili sajmova.

Hrvatska udruga obrtnika i poduzetnika (UGP) ističe da se apsurdnost izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. jula, a kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te ograničava radno vrijeme trgovina dopuštenim korištenjem 16. radnih nedjelja godišnje, osim blagdana, pokazala na blagdan Dana pobjede 5. augusta te da šteti poslovanju brojnih poduzetnika u maloprodaji.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.