POLITIKA I DRUŠTVO

Ećo: Neprihvatljiva djelimična izmjena Zakona o PDV-u

U prijedlogu za pomjeranje roka za plaćanje PDV-a na kaj mjeseca radi se o ekonomskoj mjeri u kojoj nema nikakve politike, istaknuo je Ećo

Ećo: Neprihvatljiva djelimična izmjena Zakona o PDV-u

Poslodavci su iznenađeni odlukom Parlamenta BiH da se njihov zahtjev o pomjeranju plaćanja PDV-a na kraj mjeseca ne prihvati, pogotovo jer se radi o prijedlogu koji je usaglašen s udruženjima poslodavaca iz oba bh. entiteta.

Ovo je za Federalnu televiziju izjavio Suad Ećo iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

- Radilo se o apsolutno ekonomskoj mjeri u kojoj nema nikakve politike. Ovakva djelimična izmjena Zakona o PDV-u za nas ne predstavlja nikakvu promjenu. Ne bi došlo do fiskalne ugroženosti budžeta. Posebno je iznenađujuće da nije postojala ni volja da se o tome priča, istakao je Ećo.

Prema njegovim riječima, amandman SNSD-a je uništio sva očekivanja koja su poslodavci imali, stoga oni pozivaju da se ovaj zakon ne usvoji u Domu naroda Parlamenta BiH.

- Ovakve djelimične izmjene za nas nisu izmjene i ovo je samo bacanje prašine u oči svima nama. Pozivamo da se ovakav zakon ne usvoji jer on ništa neće promijeniti na terenu niti će te promjene nama nešto značiti, poručio je Ećo.

Na prijedlog Stranke SNSD i Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz pijedloga izmjena Zakona o PDV-u  odbačen je amandman kojim se rok za prijavu poreza pomjera sa 10. na 30. u mjesecu, dok je usvojen je amandman kojim se granica ulaska u PDV sistem pomjera sa 50 na 100 hiljada maraka.  Iz UIO BIH su u svom mišljenju naveli da bi pomjeranjem roka naplate PDV-a došlo do značajnog pomijeranja (odgode) u naplati javnih prihoda.

Foto: printscreen - FTV

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.