POLITIKA I DRUŠTVO

Nermin Nikšić: Haos u finansijskom sektoru

Moraćemo nešto uraditi - nagovijestio je premijer  Nermin Nikšić odgovarajući na pitanje portala Indikator.ba

Nermin Nikšić: Haos u finansijskom sektoru

Stanje u finansijskom sektoru je haotično - ustvrdio je federalni premijer Nermin Nikšić odgovarajući na pitanje portala Indikator.ba: da li će i kako Vlada na čijem je čelu pozabaviti stanjem u Sarajevskoj berzi?

Sarajevska berza već odavno ima smanjen obim trgovanja dionicama a u posljednje vrijeme učestali su dani kada se ne obavi ni jedna transakcija.

Uprava berze  predložila je formiranje interdisciplinarne radne grupe pod pokroviteljstvom Vlade Federacije BiH čiji bi cilj bio detaljno utvrđivanje i rješavanje nagomilanih problema koji koče razvoj domaćeg tržišta kapitala. Iz Berze kažu da je ova inicijativa pozitivno ocijenjena od učesnika na tržištu i predstavnika legislative i šire javnosti, te se nadaju da će nadležne institucije Federacije BiH što prije pristupiti formiranju ovog tijela. Brokerske kuće/banke, turski partneri (djelomični vlasnici Berze) a ni nadležni državni organi još se ne oglašavaju na trenutno stanje pa javnost ne zna da li i šta čine da se berza spasi od propadanja.

Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine prije dva mjeseca pisano je upozorila Tužilaštvo na nečasne radnje pedesetak osoba iz nekoliko zemalja i neimenovanih domaćih privatizacijskih fondova. Ne krijući to od šire javnosti ustvrdila je da su u to umiješani menadžeri pojedinih kompanija posebno su akcentirali mahinacije sa dionicama ŽGP-a i Unionplastika i upozorili da je to štetno i za Sarajevsku berzu.

- Moraćemo nešto uraditi - nagovijestio je premijer  Nermin Nikšić.

Javnost sa nestrpljenjem očekuje ko će brže reagovati: tužilaštvo koje ima dokumentovano upozorenje da se radi o kriminalu, ili Vlada na način da stane iza berze i pomogne njenoj konsolidaciji?

Hajdar Arifagić

Foto: Vlada FBiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
1.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.