POLITIKA I DRUŠTVO

Evropska regionalna konferencija o kineskim multinacionalnim kompanijama, investicijama...

Učešće na Konferenciji prijavilo je 166 učesnika iz 31 zemlje i 51 članice BWI-ja

Evropska regionalna konferencija o kineskim multinacionalnim kompanijama, investicijama...

Globalna sindikalna organizacija Building and Wood Workers' International (BWI)  iz Ženeve u saradnji sa svojim članicama u Bosni i Hercegovini – Samostalnim sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine, Sindikatom građevinarstva i industrije građevinskog materijala Bosne i Hercegovine i Sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira RS organizuje BWI Evropsku regionalnu konferenciju o kineskim multinacionalnim kompanijama, investicijama i inicijativi “Pojas i put” u Pan-Evropi.  

Konferencija će se održati u 
 
utorak, 19. septembra 2023. godine u 9,00 sati 

Hotel “Hills” Ilidža
Butmirska cesta 18, Ilidža 
Sarajevo

Program BWI traje od 18 -21. septembra 2023. godine u okviru kojeg je  planirano održavanje više sesija organa i tijela BWI. Centralno mjesto zauzima dvodnevna  Evropska regionalna konferencija o kineskim multinacionalnim kompanijama, investicijama i inicijativi “Pojas i put” u Pan-Evropi planirana za 19 i 20.9.2023. godine. 

Učešće na Konferenciji prijavilo je 166 učesnika iz 31 zemlje i 51 članice BWIa. Učestvuju i potpredsjednici BWI iz Belgije, Njemačke, Paname, kao i generalni sekretar i regionalni potpredsjednik ove organizacije za Europu. 

Gosti konferencije su gdin Adnan Delić, ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, gdin Samir Avdić, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva i predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH. 

Izlagači na Konferenciji biće kolege iz sindikata građevinarstva i šumarstva iz Švedske, Turske, Franscuske, Njemačke, Ukrajine,  Gruzije, Srbije i Hrvatske. 

NR Kina je utjecajan ekonomski faktor međunarodnih procesa, prepoznat od strane međunarodne zajednice zbog svoje ekonomske važnosti za globalnu ekonomiju. Posljednja istraživanja pokazuju da su kineska ulaganja u regionu i dalje značajna. Kineski izvođači čak pobjeđuju  na tenderima za projekte  koje finansira EU, kao što je primjer projekta  Pelješkog mosta, kao i projekti koridora (autoputeva) u Srbiji i Bosni i Hercegovini koje finansira EBRD. 
Cilj Konferencije je  uraditi evropski akcioni plan i provesti regionalnu koordinisanu kampanju za  organizovanje radnika i saradnju sa zainteresiranim stranama. 
Primarna diskusija vodiće se o kontekstu  izazova i pitanja sa kojima su suočeni radnici zaposleni u multinacionalnim kompanijama.  Na temelju predstavljenog globalnog konteksta analiziraće se panevropska infrastrukturna strategija. Cilj je obezbjediti pregled trenutnih infrastrukturalnih projekata, koji imaju veze sa prisustvom NR Kine u regionu. Treba imati saznanja, koja vrsta infrastrukture je potrebna u narednih 5 -10 godina, kakvi su trendovi kineskih ulaganja i infrastrukture u Evropi u narednih 5 godina. Analiziraće se obezbjeđivanje dostojanstvenog rada za građevinske radnike zaposlene u infrastrukturnim projektima od velikog značaja. Sa aspekta sindikata zadatak je promovisanje i osiguravanje rada zaposlenih u građevinskom sektoru s nacionalnim i međunarodnim uslovima rada, uključujući i bezbjednost i zdravlje na radu, i što je još važnije, pravo na samoorganizovanje i kolektivno pregovaranje.

Učesnici će predstaviti svoja iskustva iz ugla sindikata o inicijativi “Pojas i put”- organizovanje i pregovaranje za promjene, šta inicijativa podrazumijeva za zemlje, finansijske institucije i sindikate. Konačan cilj je formirati evropski akcioni plan i sprovođenje koordinisane kampanje za organizovanje i angažovanje zainteresiranih strana. 

U okviru Konferencije, biće upriličena postavka izložbe slika i predmeta iz sektora pod nazivom “Rad radnika u sektoru šumarstva, drvne i papirne industrije kroz vrijeme”. Cilj je prikazati rad radnika u ovim sektorima kao značajne privredne grane u Bosni i Hercegovini i organizovanje prvih kompanija iz sektora na ovim prostorima. U okviru toga, predstavljeno je i sindikalno organizovanje radnika u sektorima koji su upravo začetnici globalnog sindikalnog pokreta u Bosni i Hercegovini 1905. godine. 

Foto: Pixabay

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.