POLITIKA I DRUŠTVO

Pomaže i Rimac: Iz Linovatea iznikla 24 startupa

Linovate Business Park, čiji je jedan od osnivača poduzetnik MateRimac, uspješna je priča koja traje nekoliko godina

Pomaže i Rimac: Iz Linovatea iznikla 24 startupa

Linovate Business Park, čiji je jedan od osnivača poduzetnik Mate Rimac, uspješna je priča koja traje nekoliko godina zahvaljujući kojoj su u Livnu iznikla 24 startupa.

Ovo je rečeno na godišnjoj konferenciji  NEXT u Livnu na kojoj je bio cilj široj publici predstaviti rad Linnovatea, privući nove korisnike, učvrstiti poslovne veze i poznanstva ali i ostvariti nove kontakte s domaćim i međunarodnim javnim i privatnim institucijama/organizacijama.

- Cilj je da ovaj kraj ne umre u potpunosti, da to nekako okrenemo da ide u smjeru rasta, da se vrati dio stanovništva, da ljudi iz dijaspore dođu i donesu svoja iskustva, možda i kapital, rekao je Mate Rimac, suosnivač Linovate Business Parka i jedan od panelista na konferenciji, izvještava TV HZHB.
Pojasnio je da se kroz Linovate pokušava pmoći ljudima koji već imaju svoje projekte ili koji žele imati svoje projekte da brže mogu stasati i brže se razvijati. - Pomažemo im finansijski, ali i savjetom i kroz projekte i da se mogu prijaviti na druge vrste podrške. Već imamo dobre rezultate. Već se puno toga pokrenulo, stvorilo dosta radnih mjesta, istakao je Rimac.

Brojni porivrednici prepoznali su važnost Linovate i uključili su se u ovu priču. - Priključio sam se prije nepunih godinu dana kako bi sa iskustvom koje imam u  realnom sektoru prenio
to iskustvo novim startupovima, ljudima kreću u biznis kako bi pokušao možda nekoga dodatno motivirati. Pokušavamno aktivirati nove priče o Livnu, da pokušamo pokrenuti livanjsko
gospodarstvo i da krenemo putem novih zapošljavanja, kazao je Stipe Krišto, vlasnik tvrtke B Krug.
Do sada su iz ovog biznis parka svoj posao pokrenula 24  startupa, a sinergija livanjskog lokalnog partnerstva za zapošljavanje za veću konkurentnost i zapošljivost radne snage naziv je projekta koji ima deset partnera i čiji su rezultati predstavljeni na konferenciji.
- Iammo tri pokrenute djelatnosti u poljoprivredi, odnosno dva preduzća koja su registrirana kao d.o.o. jedan obrt za uzgajanje jaja u slobodnom uzgoju, tu su prvi autokamp u našoj
županiji, izrada ključeva, bravari. U našoj bazi je 16 pokrenutih preduzeća koji su uz informacijsku,  finansijsku i stručnu pomoć Linovatea osnovani i koji i danas djeluju. Osim tih 16 imamo novih osam  koji su pokrenuti u ovoj godini, tako da govorimo o brojci od 24 startupa, kaže Nikola Periša, direktor Linovate  Business Parka.
Gabriela Račić, korisnica startupa, kaže da je preko Linovatea upoznala širok spektar ljudi, stekla poslovne veze, veze sa klijentima a omogućeno je i promoviranje njenog biznisa na najbolji mogući način.

Foto: Mate Rimac - TVHZHB

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.