POLITIKA I DRUŠTVO

Kada će u Sarajevo doći novi tramvaji

Prema riječima ministra Štete prvi novi tramvaj stići će u glvni grad u decembru, a preostalih 14 do maja iduće godine

Kada će u Sarajevo doći novi tramvaji

Projekt modernizacije javnog prijevoza u  Sarajevu ušao je poodmaklu fazu nakon što su nabavljeni novi trolejbusi i rekonstruisana tramvajska pruga. 

Naredni korak je nabavka novih tramvaja, a prema riječima Adnana Štete, ministra saobraćaja Kantona Sarajevo prvi novi tramvaj stići će u glavni grad u decembru, a preostalih 14 do maja iduće godine. 

Ministar Šteta nedavno je podijelio fotografiju prvog tramvaja namijenjenog Sarajevu predstavljenog na sajmu u Poljskoj koji je izradio švicarski proizvođač Stadler.

Ugovorom o nabavci  koji je sklopljen sa firmama Stadler Polska Sp. z o.o. (vodeći partner) i Stadler Rail Valencia S.A.U. (partner) 8. februara 2021. godine predviđena je nabavka petnaest novih tramvaja za Kanton Sarajevo. Vozila su niskopodna, potpuno električna i zglobna. Ugovor također uključuje nabavu specijalnih alata i opreme, rezervnih dijelova i povezanih usluga održavanja i obuke za razdoblje od 36 mjeseci. Sveukupno trajanje ugovora je 68 mjeseci, a njegova vrijednost 34.744.773,25 €.

Nabavku novih tramvaja prate i drugi poslovi koje je nužno dovršiti da bi javni prijevoz dobio svoje novo lice.

To obuhvata osnivanje novog preduzeća za usluge javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo, budući da će postojeći Gras, opterećen sa nekoliko stotina miliona KM dugova, morati otići u stečaj. U aprilu ove godine za konsultanta  za pomoć pri osnivanju novog preduzeća izabrana je kompanija KPMG Tax&Advisory B-H d.o.o. a imala je rok da pruži ugovorenu uslugu vrijednosti od 196,9 hiljada eura do 18. juna 2023.

Takođe, predviđena je revizija postojećeg sistema izdavanja karata uključujući pojedinačne karte i karte za sve vrste javnog prijevoza, te  uspostavljanje novog pristupa izdavanju karata i razvoj nove tarifne metodologije za usluge javnog prijevoza. Konsultantske usluge za ove poslove dobile su kompanije Vectio Traffic Engineering UK Limited, Ove Arup & Partners International Limited i PPG Sarajevo.
Dio posla podrzumijeva i izradu novih ili izmjene postojećih zakonskih propisa u sektoru prometa, kako bi se poboljšala organizacija i regulacija sektora u skladu s dobrom praksom sektora prometa i preporukama Europske uniju.

Nakon što je izvršne nabavka novih trolejbusa, dio aranžmana od 15 miliona eura sa kreditorom Evropskom bankom za obnovu i razvoj  podrazumijeva i procjenu i evaluaciju kvaliteta usluga javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo, te istraživanje i procjenu kvaliteta prometne mreže u Kantonu Sarajevo za koje je  ovih dana objavljena generalna nabavka za konsultantske usluge.  Očekivani poetak nabavke za prvu uslugu je oktobar 2023. a za drugu  januar 2024. godine.

Foto: Adnan Šteta - Vlada KS

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.