POLITIKA I DRUŠTVO

Objavljen novi javni poziv za subvencije aviolinija

Novi javni poziv raspisan je kako bi se mogle prijaviti aviokompanije koje nisu bile u mogućnosti da apliciraju na prethodni poziv

Objavljen novi javni poziv za subvencije aviolinija

Kao što je i najavljeno, u Kantonu Sarajevo je objavljen novi javni poziv za subvenciju aviokompanija za 2024. godinu.

Kako se navodi  u pozivu subvencije će moći dobiti aviokompanije koje donesu odluku da uspostave  bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, aviokompanije koje otvaraju nove destinacije za Sarajevo (destinacije prema kojima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo nije bilo redovnih letova od aviokompanija  tokom 12 mjeseci prije datuma namjeravanog obavljanja prvog leta), aviokompanije koje uvode jednu ili više strateških ruta za Sarajevo, u skladu s listom strateških ruta definisanom od Međunarodnog aerodroma Sarajevo, aviokompanije koje uvode letove na postojećim strateškim rutama iz/za Sarajevo, a na kojima trenutno ima uspostavljeno pet ili manje letova sedmično te aviokompanije koje uvode dugolinijske letove u trajanju preko šest sati za Sarajevo.

Turistička zajednica, koja sprovodi javni poziv,primat će ponude zainteresovanih kompanija do 13. novembra 2023. godine.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović nedavno je rekao da se novi javni poziv raspisuje kako bi se mogle prijaviti aviokompanije koje nisu bile u mogućnosti da apliciraju na prethodni poziv.
Prethodno provedeni javni poziv rezultatirao je povezivanjem Sarajeva i Londona direktnom aviolinijom.  Ministarstvo privredei Aerodrom Sarajevo vjeruju da će rezultirati uspostavljanjem još većeg broja novih  aviolinija. Vlasti su izdvojile 500.000 KM na ime subvencija.

Foto: Aerodrom Sarajevo

 

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.