POLITIKA I DRUŠTVO

Zarubežnjeft nastavlja prisustvo u preduzećima u RS

Razgovarali smo o njihovim daljim namjerama razvoja i proširenja kapaciteta u Modriči i Brodu i benzinskih stanica, kazao je Višković

Zarubežnjeft nastavlja prisustvo u preduzećima u RS

Ruska kompanija Zarubežnjeft nastavlja prisustvo u preduzećima koje su u njihovom vlasništvu Rafineriji  Brod i Modriči, odnosno Optima grupi, i najavljuju proširenje poslovnih aktivnosti, izvijestio je RTRS povodom posjete predstavnika Vlade Republike Srpske Rusiji.

- Sa Zarubežnjeftom smo razgovarali o njihovim daljim namjerama razvoja i proširenja njihovih kapaciteta u Modriči i Brodu i njihovih benzinskih stanica, kao i njihovim budućim investicionim ciklusima vezano za izgradnju gasnih elektrana,itd, kazao je  premijer Republike Srpske Radovan Viškovć.

Prema navodima predstavnika Zarubežnjefta, u Brodu planiraju dalji razvoj proizvodnje komprimovanog gasa i izgradnju gasne centrale, a u Modriči izgradnju solarne elektrane za koju je sa Vladom Srpske nedavno potpisan memorandum o saradnji.

Podsjetimo da je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić prije nekoliko dana rekao da je Azerbejdžan pokazao interes za saradnju u vezi s Rafinerijom nafte u Brodu.
– Ako se to i desi, oni će tu saradnju razvijati sa kompanijom Zarubežnjeft. Obaviješteni smo da su oni trenutno u toj prvoj fazi interesovanja za ovaj projekat, te analiziraju i ocjenjuju projekat – rekao je Đokić.

U izjavama tokom boravka u Moskvi ni premijer Višković ni ministar Đokić nisu pomenuli dogovore sa Azerbejdžanom.

Premijer Višković kazao je da je sa Gazpromom dogovarana gasifikacija Republike Srpske, dok je multtinacionalna kompanija Sapienti sa sjedištem u Ruskoj Federaciji izrazila želju da gradi postrojenje kod Zvornika za ukapljivanje prirodnog gasa koji bi potom bio dopreman do građana i privrednih subjekata u dijelovima entiteta u kojima nije izgrađena gasna infrastruktura.

Foto:  Rafinerija Brod


 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.