POLITIKA I DRUŠTVO

Neradna nedjelja pred Vladom FBiH do kraja mjeseca

Dobit trgovačkih lanaca u 2020. nakon oporezivanja je bila 900 miliona, a 2022. milijardu i 500 miliona KM

Neradna nedjelja pred Vladom FBiH do kraja mjeseca

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je da Federalno ministarstvo trgovine intenzivno radi na izradi novog zakonskog rješenja o unutrašnjoj trgovini kojim je, između ostalog, predviđeno uvođenje neradne nedjelje u trgovinama na području FBiH.
– Mislim da možemo naći rješenje koje može zadovoljiti sve zainteresovane strane – rekao je Hasičević na debati Liberalnog foruma pod nazivom "Treba li nedjelja biti obavezni neradni dan u FBiH".
Ministar Hasičević je istakao i da sve manje ljudi želi raditi u trgovinama, a jedan od razloga je i postojanje radne nedjelje.
– Dobit trgovačkih lanaca u 2020. godini nakon oporezivanja je bila 900 miliona, a 2022. godine milijardu i 500 miliona. Utvrdili smo da se radi o enormnom zarađivanju pa smo se u tom smislu počeli baviti i uzrocima inflacije…. 
Razgovarali smo s trgovačkim lancima i oni su priznali da im nedostaje radnika, ali i da je zbog radne nedjelje postalo nepoželjno biti trgovac – kazao je ministar.
Što se tiče prijedloga prednacrta zakona, kako je rekao, on je već u preliminarnoj proceduri i očekuje se mišljenje iz Ureda za zakonodavstvo, kao i Ministarstva pravde i Ministarstva finansija. Nakon toga ide u formi prednacrta na dnevni red Vlade FBiH, a nakon toga u parlamentarnu proceduru.
– Članom 17 tog novog zakona regulisan je način i raspored radnog vremena prodajnih objekata, pa se između ostalog predviđa da je radno vrijeme prodajnih objekata sedmično 90 sati, ali su nedjelja i praznici neradni – rekao je Hasičević.
– S obzirom da je ovo zakonsko rješenje već pušteno u proceduru, očekujem da bi se do kraja ovog mjeseca moglo naći na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH – dodao je Hasičević.

Foto: Federalno minstarstvo trgovine

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.