POLITIKA I DRUŠTVO

Nova prilika za povratak bh. firmi u Libiju

Konferencija u Derni i Bengaziju prilika za direktno informisanje o projektima/tenderima rekonstrukcije

Nova prilika za povratak bh. firmi u Libiju

Nova prilika za povratak  na  libijsko  tržište, gdje su nekad imale značajne poslove, pruža se za bosanskohercegovačke kompanije.

U gradovima Derna i Bengazi  održava se 1. i 2. novembra 2023. konferencija pod sloganom “Zajedno, procvjetaće ponovo” o temi rekonstrukcije i održivog razvoja nepogodama razorenih područja.

Cilj ove konferencije je informisanje javnosti i međunarodne poslovne zajednice o planovima i projektima/tenderima koje Vlada Libije planira realizovati u narednom periodu.

- Smatramo da je ovo dobra prilika za naše firme da svojim odlaskom na ovu konferenciju budu direktno informisane o projektima/tenderima rekonstrukcije za čiju realizaciju će biti upućeni javni pozivi, navode iz  Privredne komore Federacije BiH.
Konferencija je za obnovu poplavom pogođenih područja prvobitno je bila planirana za 10. oktobar, ali je naišla na međunarodni skepticizam.

Događaj je odgođen za 1.-2. novembar kako bi se "ponudilo vrijeme za podnošenje efikasnih studija i projekata" za napore rekonstrukcije, navedeno je u saopćenju odbora zaduženog za planiranje događaja.

Istočna administracija podijeljene zemlje prošlog mjeseca je pozvala međunarodnu zajednicu da prisustvuje konferenciji u Derni, primorskom gradu u kojem je bujna poplava 10. septembra opustošila velika područja i ubila hiljade ljudi.

Vlasti su kasnije rekle da će konferencija privući međunarodne kompanije, a potom je komitet saopćio da će odgođeni događaj biti održan i u Derni i u istočnom gradu Bengaziju.

Sjevernoafrička zemlja je potresena borbama i haosom otkako je pobuna koju podržava NATO zbacila suverena Moamera Gadhafija 2011. godine.

Libija je sada podijeljena između međunarodno priznate administracije sa sjedištem u Tripoliju na zapadu i one na istoku pogođenom katastrofom koju podržava vojni autoritet Khalifa Haftar.

Bh. kompanije poput Hidrogradnje, Energoinvesta MIMS Grupacije, Širbegovića, Bosnalijeka, GP Bosna i drugih imale su u prošlosti velike poslove u Libiji,  ali je građanski rat u Libiji  2014-2020. zaustavio  poslovne aktivnosti.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.