POLITIKA I DRUŠTVO

Mostar: Na crpkama se ne može prodavati sve i svašta

Inspekcija najavila kontrole: na benzinskoj crpki ne mogu se prodavatti brašno, tjestenine, ulja, riža, meso, jaja, hrenovke i slično

Mostar: Na crpkama se ne može prodavati sve i svašta

Inspekcija u Mostaru odlučila je stati u kraj prodaji na benzinskim pumpama proizvoda koji zakonom nisu dozvoljeni u ovoj vrsti objekata. 

Služba za inspekcijske poslove pozvala je trgovce da s polica svojih maloprodajnih objekata koji posluju u sastavu benzinskih crpki, povuku sve artikle koji ne mogu biti predmet trgovine shodno Zakonu.

- Sve pravne osobe koja se bave djelatnošću benzinskih crpki na području grada Mostara a koja u svom sastavu imaju trgovačke objekte za promet na malo, dužni su svoje poslovanje uskladiti sa Zakonom o unutarnjoj trgovini i Pravilnikom o uvjetima minimalne tehničke opremljenosti za obavljanje trgovine i trgovačkih usluga, upozorava inspekcija.

Pritom  naglašavaju da se na benzinskoj crpki ne može se vršiti prodaja: brašna, tjestenine, ulja, riže, mesa, jaja, hrenovki i sličnih proizvoda. Dozvoljen je samo promet na malo sitnim industrijskim prehrambenim proizvodima u manjim originalnim tvorničkim pakiranjima, koji se mogu direktno konzumirati, bez prethodne dodatne termičke obrade, odnosno procesa pečenja, prženja, kuhanja i sl.

Gradska inspekcija navodi popis asortimana proizvoda u originalnom pakiranju koji  može biti predmet poslovanja na benzinskoj crpki.a to su: ulja, maziva, rezervni dijelovi za automobile, cigarete, sredstva za higijenu, sitni odjevni predmeti-čarape, novine i časopisi, razglednice, suveniri, nosači slike i zvuka, dopuna za mobilne aparate, proizvodi umjetničkih zanata, pribor za pecanje, oprema za kampiranje, kao i alkoholna i bezalkoholna pića u tvorničkom pakiranju, tvornički pakiran sladoled i pivo pakirano u nepovratnu ambalažu.

Tržišna inspekcija Grada Mostara najavljuje da će provesti ograničenu akciju kontrole benzinskih crpki s aspektom nadzora na asortiman roba koje su predmetom prodaje na u periodu: 15.11-30.11.2023.

Prodavcima koje zateknu u prekršaju zapriječena je kazna za pravne osobe od 3.000.00 KM do 15.000,00 KM, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi 1.000,00 KM-2.000,00 KM, navodi se u dopisu Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Mostar je jedini veći grad u BiH u kojem je u prodavnicama zabranjen rad nedjeljom.

Foto: Ilustracija - Petrol BiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
3.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.