POLITIKA I DRUŠTVO

Stvoreni uslovi za obnovu mostarskog Razvitka

Usvajanjem Regulacijskog plana u Gradskom vijeću Grada Mostara stvoreni su uvjeti da investitori krenu u  obnovu

Stvoreni uslovi za obnovu mostarskog Razvitka

Nedavnim usvajanjem Regulacijskog plana u Gradskom vijeću Grada Mostara stvoreni su uvjeti da investitori krenu u  obnovu  stambeno-poslovne zgrade Razvitak u Mostaru.
Zgrada mostarskog Razvitka je u ruševnom stanju i desetljećima čeka obnovu, a sve zbog njenog stambenog dijela u kojem je živjelobi u zamjenu za sve dozvole i manje troškove prema gradu na sebe preuzeo zbrinjavanje 60-ak vlasnika tj. korisnika stanarskog prava 60 porodica koji imaju stanarsko pravo i postoji obaveza države da im vrati imovinu koja još nije realiirana,   izvještava BHRT.

- Velika radost za nas, da nakon 30 godina dobijemo neku pozitivnu šansu za vraćanje u svoje domove, jer svi mi želimo se vratiti tamo odakle smo otišli radi ratnih zbivanja. Imali smo sastanak s gradonačelnikom, dobili smo sva pozitivna obećanja da će se to riješiti, izjavila je bivša stanarka Razvitka Suzana Šestić.

Gradsko vijeće Mostara je prije nekoliko dana usvojilo Regulacijski plan, čime je investitor dobio zeleno svjetlo da krene u realizaciju obnove projekta zgrade Razvitka, kažu u Gradskoj upravi.

- To je nešto što 30-tak godina nitko živ ne uspijeva raspetljati, a možda se čak i nije usudio. Mi smo hrabro krenuli u taj projekt i danas ste svjedoci da je donesen Regulacijski plan, koji je bio prvi preduvjet da se uopće nešto može raditi. S investitorom koji je vlasnik tog lokaliteta, koji je to kupio, smo razgovarali i, naravno, uvjet naš za bilo kakav postupak će biti da riješi tih 60-tak stanova, kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Slijedi izrada projekta, pa nakon toga početak radova na objektu čiji tragovi impozantne arhitekture još plijene pažnju prolaznika. Hoće li novi investitor sačuvati dio nekadašnje arhitekture, nije poznato. Ne zna se ni koliko će trajati obnova. Procjenjuje se najmanje četiri godine. 

Indikator.ba  podsjeća da Gradska uprava nije obznanila ime investitora, samo napominjući da je ozbiljan. U medijima se navodilo da je investitor sarajevska kompanija Monetize Ad osnivača Ajdina Brkovića i Mersada Vejzovića. Ona bi, prema navodima, sa Gradom Mostarom ušla u projekat javno-privatnog partnerstva, u zamjenu za dozvole i manje troškove prema gradu preuzela bi na sebe zbrinjavanje 60-ak korisnika stanarskog prava.

Foto: Razvitak

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.