POLITIKA I DRUŠTVO

NECP plan BiH morat će na reviziju

NECP planovi BiH, Kosova i Srbije nemaju dovoljno klimatskih ambicija a nedostaju i datumi i planovi za postepeno ukidanje uglja

NECP plan BiH morat će na reviziju

Nacrti nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP) BiH, Kosova i Srbije nemaju dovoljno klimatskih ambicija i nedostaju datumi i planovi za postupno ukidanje ugljena, dok su politike i mjere deskriptivne umjesto s mjerljivim ciljevima. Dokumenti su pripremljeni bez dovoljno transparentnosti i sudjelovanja javnosti, prema izvještaju o procjeni koje je izradila Climate Action Network (CAN) Europe.
Vlade na Zapadnom Balkanu morale su dostaviti svoje nacrte NECP-a Sekretarijatu Energetske zajednice na reviziju i ocjenu do 30. juna. Albanija i Sjeverna Makedonija usvojile su dokumente 2021., ali sada ih revidiraju i moraju dovršiti proces do juna.

Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija poslali su nacrt NECP-a Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem jun i u julu. Crna Gora je jedina zemlja u regiji koja tek treba izraditi nacrt NECP-a.

CAN Europe izdao je preporuke usmjerene na poboljšanje NECP-a kako bi zemlje krenule prema klimatskoj neutralnosti do 2050.

Izvještaj pod nazivom Missed Targets: Insights into the Draft NECPs of the Western Balkans nudi analizu ambicija zemalja za klimatske i energetske ciljeve do 2030. godine, odnosno emisije stakleničkih plinova, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, kao i ključne politike i mjere.

Sadrži preporuke s ciljem poboljšanja NECP-ova kako bi se zemlje postavile na kurs prema klimatskoj neutralnosti do 2050., priopćio je CAN Europe.

Dokument je službeno predstavljen na godišnjem događaju Inicijative za regije ugljena u tranziciji za zapadni Balkan i Ukrajinu u Bruxellesu.

Koordinator CAN Europe za energetsku i klimatsku politiku za jugoistočnu Europu Viktor Berishaj rekao je da su nacrti NECP-a na zapadnom Balkanu zahtijevaju značajna poboljšanja i revizije. Uključivanje vjerodostojnih i kohezivnih politika u konačne NECP-ove do 30. juna ključno je, što služi kao prekretnica kako bi se osiguralo da klimatski i energetski ciljevi do 2030. utru put klimatskoj neutralnosti do sredine stoljeća, objasnio je,izvještava Balkangreenenergynews.

Uz veliku ovisnost o ugljenu, regija mora uspostaviti jasne i trenutne datume postupnog ukidanja ugljena i provesti odgovarajuću politiku, prema direktorici CAN Europe Chiari Martinelli. -Ovaj trenutak također je prilika da se osigura društveno i ekološki pravedna tranzicija koja se mora odraziti u konačnim NECP-ovima kako bi se regija približila EU-u, naglasila je.

Konačni NECP-ovi iz BiH, Kosova i Srbije trebaju osigurati da politike i mjere imaju konkretne, ostvarive ciljeve s vjerodostojnim rokovima i mehanizmima nadzora, stoji u izvještaju.

Nacrtima se izbjegavaju nova ulaganja u ugljen, ali nedostaje konkretna strategija za postupno gašenje postojećih kapaciteta ugljena. Definitivni planovi postepenog ukidanja ugljena s određenim rokovima i mjerama su imperativ, s obzirom na veliku ovisnost o ugljenu na Zapadnom Balkanu, priopćio je CAN Europe. Prelazak s fosilnih goriva trebao bi se izvršiti izravno na obnovljive izvore energije, bez "srednje ovisnosti o fosilnom plinu", dodaje se.Načelo “energetska učinkovitost na prvom mjestu” nije dovoljno prioritetno u NECP-ovima.

Autori izvješća preporučuju da konačni NECP-ovi dostave detaljne planove za uvođenje tehnologija obnovljive energije, rješavanje postojećih prepreka i osiguravanje učinkovite primjene.

Kada je u pitanju energetska učinkovitost, načelo "energetska učinkovitost na prvom mjestu" nije dovoljno prioritetno, istaknuli su. "Postoji potreba za sveobuhvatnim strategijama koje se fokusiraju na učinkovitost zgrada, sustava grijanja i hlađenja, te uspostavljanje jasnih institucionalnih okvira za provedbu i nadzor", stoji u izvještaju.

NECP-ovi bi se trebali temeljito pozabaviti pravednom tranzicijom, usredotočujući se na socijalne aspekte i pružajući sveobuhvatne planove za ovu tranziciju, naglasio je CAN Europe.

To uključuje priznavanje utjecaja na zajednice i radnike pogođene energetskom tranzicijom, rekli su autori.

Foto:Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.