POLITIKA I DRUŠTVO

Pušten u rad interkonektor Srbija - Bugarska

Srbija će iz Azerbejdžana moći da dobija i do milijardu kubika gasa nakon 2026. godine

Pušten u rad interkonektor Srbija - Bugarska

U nedjelju je pušten u rad Gasni interkonektor Srbija - Bugarska koji će mogućiti sigurnije i stabilnije snabdijevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 mjeseci. Srbija će iz Azerbejdžana moći da dobija i do milijardu kubika gasa, nakon 2026. godine.

Ministarka rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović je rekla da je Srbija uspjela da se poveže sa svim stranama/granicama, i da je ovaj projekat važan z pozicioniranje i snabdijevanje gasom, kao i za dalju gasifikaciju južnog dijela Srbije.

- Ovaj gasovod će nam omogućiti i povezivanje na LNG terminal u Grčkoj - rekla je ona i dodala da izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom važna i za građane i privredu. Kako kaže, zahvaljujući gasnoj interkonekciji, i Niš dobiti dodatne količine gasa.

Ukupna dužina dvosmjernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.
Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdijevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine, pri čemu je ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska 85,5 miliona eura.

Projekat je finansiran dijelom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona eura, kao i 25 miliona eura povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za dio gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Svečanosti puštanja gasnog interkonektora prisustvovali su predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i Srbije Aleksandar Vučić.

Foto:Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.