POLITIKA I DRUŠTVO

Hoće li Mađarska preuzeti blokirane njemačke investicije u RS?

Analitičari suzdržani prema najavama vlasti da će naći nove partnere za realizaciju pojedinih, stopiranih investicija

Hoće li Mađarska preuzeti blokirane njemačke investicije u RS?

Mađarski investitori će zamijeniti njemačke ulaganjem više od 100 miliona eura u nekoliko energetskih i ekoloških projekata,  tvrde predstavnici vlasti u Republici  Srpskoj.
Prema riječima premijera Radovana Viškovića riječ je o tri projekta - vjetroelektrani Hrgud, revitalizaciji postrrojenja hidrocentrale na Trebišnjici i izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.
Detalji o najavljenim mađarskim investcijama nisu saopšteni a anilitičari su donekle suzdržani u procjenama mogućnosti zamjene njemačkog kapitala mađarskim, izvještava VOA.
-Takav projekat je moguće finnsirati iz Mađarske pod uslovom da se nađe neko ko će biti dovoljno potentan u smislu da će imati dovoljno novca i dovoljno vremena da se projekti završi a to nije tako jednostavno, pogotovo kada bi trebalo jedan projekat zamijeniti za drugi. S druge strane, pitanje je koliko će Mađarska htjeti da zamijeni Njemačku koja je to zvanično objavila kao sankcije Republici Srpskoj,  kaže ZoranPavlović, ekonomski analitičar.
Kada bi se te investicije i realizovale imajući u vidu ograničene resurse postavlja se pitanje pod kojim uslovima bi se proizvodila i prodavala električna energija iz obnovljivih izvora.
- Svako investiranje stranih investitora u vjetroelektrane i solarne elektrane velikih kapaciteta uslovljeno  je prodajom dijela energije na domaćem tržištu.Ta prodaja se radi putem aukcija na komptetetativan način a puštanje bilo kojeg investitora da napravi bilo koji energetski objekat tako što će prodavati energiju na evropskom  tržištu je u stvari rasprodaja resursa, odnosno neokolonijalizam, smatra energetski analitičar Damir Miljević.
Entitetska vlada je još 2015. godine dodijelila koncesiju za izgradnju vjetroelektrane Hrgud u Hercegovini Elektroprivredi Republike Srpske, ali zbog čega se kasni u gradnji nije poznato.Takođe,nema informacija o prijenosu koncesije za izgradnju solarne elektrane Trebinje na jednu mađarsku kompaniju zbog čega su predstavnici organizacije Transparency International tužili entitetsku Komisiju za koncesije i dobili sudski spor. Uprkos tome, detalji o ustupanju koncesije nisu saopšteni.

Foto:Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.