POLITIKA I DRUŠTVO

Velika Britanija uvela sankcije bh. marketinškoj agenciji

Mania Marketing iz Banje Luke značajno je profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara, saopćeno je

Velika Britanija uvela sankcije bh. marketinškoj agenciji

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je sankcije za bosanskohercegovačku firmu Mania Marketing iz Banje Luke.

Ova marketinška agencija je, kako je navedeno, značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske. 
Vlada Ujedinjenog kraljevstva podsjeća da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge.

-Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah, saopćeno je.

Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. 
- Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je obezbijeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, rekao je Julian Reilly, britanski ambasador u BiH.

Regulativa 2020 o sankcijama za Bosnu i Hercegovinu (EU Exit), omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da izrekne sankcije pojednicima koji:
podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine;
podrivaju ili prijete miru, stabilnosti ili sigurnosti zemlje;
opstruiraju implementaciju Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP, ili Dejtonskog mirovnog sporazuma);
ili izvršavaju bilo koju drugu radnju, politiku ili aktivnost koja podriva GFAP.

Zamrzavanje sredstava

Zamrzavanje sredstava spriječava bilo kog građanina Ujedinjenog Kraljevstva, ili bilo koju kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da ima ikakvu vezu sa sredstvima ili ekonomskim resursima koji su u vlasništvu, pohranjene ili pod kontrolom sankcionisane osobe, a koji su na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva.
To će također spriječiti obezbjeđivanje sredstva ili ekonomskih resursa za sankcionisane osobe ili pravna lica ili za njihovu dobit.

Za proslavu spornog Dana RS-a izdvojeno je ukupno 650.000 KM bez PDV-a, od čega je za medijsku kampanju otišlo 240.000 KM, takođe bez PDV-a.

Iz Agencije Mania saopšteno je kako su iznenađeni neprijatnom informacijom da je zbog njihovog profesionalnog angažmana kao marketinške agencije uslijedila reakcija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

-Prije svega zato što smo u skoro deset godina postojanja agencije Mania uspješno sarađivali sa mnogim domaćim i stranim klijentima i organizacijama, te izgradili kredibilno ime u industriji marketinga. Između ostalog radili smo projekte za EU, GIZ, UNICEF, UNDP, USAID, ali i na projektima sa amabasadom Velike Britanije. Ta ista ambasada nas je pozvala na učešće na okruglom stolu kao primjer uspješnih preduzetnika kao pokretača promjene na lokalnom i državnom nivou, naveli su iz agencije "Mania".

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.