POLITIKA I DRUŠTVO

Od februara gotovinske transakcije na Kosovu samo u eurima

U srpskim sredinama na Kosovu plaćanje se više neće moći vršiti u srpskim dinarima

Od februara gotovinske transakcije na Kosovu samo u eurima

Euro će 1. februara postati jedina valuta za gotovinske transakcije na Kosovu, objavila je centralna banka Kosova (CBK) u srijedu navečer.
To znači da od tada na Kosovu više neće biti moguć platni promet u srpskim dinarima, što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić opisuje kao pokušaj rušenja dijaloga dviju zemalja, prenose tamošnji mediji.
CBK je usvojio dekret prema kojem će euro postati jedina valuta dopuštena za gotovinske platne transakcije u platnom prometu na Kosovu. Uredba stupa na snagu 1. februara.

CBK je naglasio da je dekret donesen u skladu s Ustavom Kosova i Zakonom o Centralnoj banci Kosova, te da je CBK jedino monetarno tijelo koje može odlučiti o dopuštenim apoenima euro valute za opticaj na teritoriju Kosovo.

Ostale valute na Kosovu mogu koristiti samo kao vrijednost za čuvanje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima koji nisu u eurima i za obavljanje međunarodnih plaćanja u valutama koje nisu euro ili za devizne aktivnosti.

U srpskim sredinama na Kosovu plaćanje se i dalje vrši u srpskim dinarima. Plaće se i dalje isplaćuju u dinarima u srpskim institucijama, kao iu ugostiteljskim i drugim privatnim uslužnim djelatnostima.

Dinari na Kosovo iz Srbije dolaze preko Centralne banke Srbije (NBS) koja ima trezor na sjeveru zemlje. Od sada će se uvoz i izvoz eura i drugih valuta na Kosovu odvijati isključivo preko CBK.

Srbijanski predsjednik najavio je namjeru kosovskih vlasti da prestanu isplate u srpskim dinarima i prije službene objave CBK-a, a o toj temi u srijedu je razgovarao i s posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom te s pomoćnikom američkog državnog sekretaara za europska i euroazijska pitanja Jamesom O'Brienom.

Kako je rekao Vučić, prenosi kosovski portal Kosseva, na sastanku na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, zamolio je obojicu da pomognu da se zaustavi pokušaj kosovskog premijera Albina Kurtija da "onemogući dijalog uništi za isplatu plata i penzija našim ljudima, za zdravstvo, obrazovanje i institucije Srbije”. Upozorio je i da će, ako Kurti to učini, to značiti "ne tihi, nego glasan odlazak Srba s Kosova".

Lajčak je u srijedu, prenosi portal N1 Srbija, rekao da je o tome već razgovarao s potpredsjednikom kosovske vlade Besnikom Bislimijem. Prema njegovim riječima, vjeruje da odluka neće dovesti do opasne situacije ili da će pronaći rješenje bez negativnih posljedica.

Foto:Pexels

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.