POLITIKA I DRUŠTVO

Opština organizuje narodni skup i peticiju protiv otvaranja rudnika litija

Pozivam sve građane da prisustvuju skupu kako bi zajedno pokazali da smo protiv otvaranja rudnika, naveo je Milenko Ristić, predsjednik SO Lopare

Opština organizuje narodni skup i peticiju protiv otvaranja rudnika litija

Opštinska uprava Lopare 15. februara 2024. godine u 15:00 časova organizuje u centru Lopara Narodni skup na kome će biti upriličeno i potpisivanje peticije protiv izgradnje rudnika litijuma na Majevici.
„Cilj nam je da okupimo narod, potpišemo peticiju i dostavimo nadležnim organima u Vladi Republike Srpske, gdje će moći jasno da vide opredjeljenje naroda na Majevici da nije za otvaranje rudnika litijuma“, istakao je Rado Savić načelnik opštine Lopare.
- Nakon donesenih zaključaka Skupštine opštine Lopare o protivljenju otvaranja rudnika litijuma u Loparama i drugih radnji po pitanju istog, želim da nastavimao saradnju sa građanima kako bi investitor i nadležni odustali od navedenog projekta. Pozivam sve građane da prisustvuju skupu kako bi zajedno pokazali da smo protiv otvaranja rudnika, naveo je Milenko Ristić, predsjednik Skupštine opštine Lopare.

Na sjednici Skupštine opštine  krajem prošle godine odbornici su odlučili da zatraže od vlade entiteta da obustavi sve daljnje aktivnosti i zaustavi projekat.

Iz kompanije Arcore koja je vršila istraživanja kazali su da je projekat Lopare u završnoj fazi testiranja istraživanja.

- Neke studije su još u toku, ali očekujemo da će svi rezultati biti finalizirani u narednih nekoliko mjeseci, omogućavajući privrednu revitalizaciju Lopara i cijele regije, istaknuli su i dodali  Želimo  da dosadašnji rezultati pokazuju mogućnost ekološki opravdanog korištenja mineralnih sirovina sa fokusom na "zelenu" eksploataciju, sa smanjenom emisijom CO₂ i demografski povoljnim utjecajem na cjelokupnu zajednicu Lopara.

Arcore ulaganja posjeduje sjedište u Banjoj Luci i poslovnu jedinicu u Loparama. Kompanija je potpunom vlasništvu ARCORE AG, međunarodno aktivne rudarske kompanija sa sjedištem u Zugu (Švicarska). Specijalizirana je za razvoj identifikovanih mineralnih nalazišta u jugoistočnoj Evropi, a u trenutnom fokusu njihovih djelovanja trenutno je projekat Lopare.

Foto: Lokacija na kojoj su vršena istraživanja

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.