POLITIKA I DRUŠTVO

Nišić: Neće biti istraživanja litija u Brčko Distriktu

Gradonačelnik reagovao na medijske napise nakon što se sastao sa predstavnicima kanadske tvrtke EMX Royalty Corp

Nišić: Neće biti istraživanja litija u Brčko Distriktu

Na području Brčko distrikta BiH neće biti istraživanja i eksploatacije litija, rekao je gradonačelnik Zijad Nišić.

Gradonačelnik je tako demantirao navode u medijima da je Brčko distrikt pristao na istraživanje litija, objavila je lokalna uprava na svojoj web stranici. Pojavili su se nakon što su se on i glavni koordinator Vlade distrikta Željko Antić sastali s predstavnicima kanadske tvrtke za istraživanje rudarstva EMX Royalty Corp., koja u – Srbiji ima tvrtku kćer Magma Resources.

Nišić je istaknuo da Brčko distrikt nije odobrio nikakve aktivnosti istraživanja i iskopavanja litija niti bilo kojeg drugog minerala.

Rekao je da je lokalna vlast odmah na sastanku odbacila takvu mogućnost i dodao da je bilo riječi o drugim mineralima, prije svega o uglju. - Stav Brčko distrikta je jako crveno, a ne zeleno svjetlo za takve aktivnosti, istaknuo je Nišić.

Prema riječima gradonačelnika, litij je štetan za zdravlje i okoliš. Lokalna vlast je kategorična da istraživanja i eksploatacije litija i drugih minerala neće biti u Brčko distriktu, dodao je.

Prema njegovim riječima, najveći proizvođači litija rade u pustinji u Čileu, ali dokazano je da ta aktivnost zahtijeva ogromne vodene resurse, što rezultira deficitom pitke vode i zagađenjem vodnih resursa.

Stoga je inicijativa za istraživanje i istraživanje litija apsolutno isključena zbog mogućeg štetnog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi, naglasio je.

Nišić je rekao da je slično bilo i u Srbiji, gdje je Rio Tinto bio prisiljen zaustaviti svoj projekt nakon protesta građana, kao iu Loparama i Bijeljini u BiH.

Brčko distrikt će, prema njegovim riječima, nastaviti pratiti situaciju i donositi odluke u skladu s najvišim standardima zaštite građana i okoliša.

Foto: BDCentral

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.