POLITIKA I DRUŠTVO

Litijumska groznica: Dok opozicija protestuje, projekt dobija novu dimenziju

Kanadska kompanija Rock Tech i Arcore sklopili strateško partnerstvo za obezbjeđenje litijuma iz Lopara

Litijumska groznica: Dok opozicija protestuje, projekt dobija novu dimenziju

Dok  traje prepucavanje opozicije i vlasti, a lokalno stanovništvo protestuje, "litijumska groznica"  u Bosni i Hercegovini se nastavlja.

Nosioci rudarskog projekta u opštini Lopare kanadska kompanija Rock Tech i Arcore sklopili su strateško partnerstvo radi obezbjeđenja pouzdanog i dugoročnog snabdijevanja litijumskim proizvodima za evropske operacije pretvarača kompanije Rock Tech.

Kako je navedeno u saopćenju, litijum će se nabavljati regionalno i održivo iz Arcore-ovog rudarskog projekta Lopare u Bosni i Hercegovini, u potpunom vlasništvu Arcorea, kako bi se osigurala dugoročna snabdijevanost litijumskim hemikalijama za Rock Tech-ov pogon za obradu.

Ovo partnerstvo predstavlja ključni korak u razvoju regionalnog i domaćeg lanca vrijednosti za proizvodnju baterija u Evropi.

- Kompanije su posvećene radu na proizvodnji litijuma sa nultim otpadom i neto nultom zagađenošću. Dalji koraci uključuju definisanje specifikacija proizvoda i pregovaranje o ugovoru o otkupu, uključujući količine i cijene, navodi se i dodaje da je Arcore-ov projekat u Loparama ključan je element regionalne strategije snabdijevanja Evrope litijumom, a partnerstvo sa Rock Tech-om dodatno potvrđuje važnost njihove obrade u Evropi za potrebe evropskih proizvođača katoda i baterija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je prije nekoliko dana da na ovom prostoru postoji 94 miliona tona rude magnezijuma, te da će na tom planu, ukoliko dođe do eksploatacije, biti pozvani najbolji stručnjaci da daju ekološke uslove.

- A nakon toga naš uslov biće da se napravi fabrika za preradu i da se zaposle naši ljudi, a prihod da se dijeli "al pari" ili što ravnopravnije što može pomoći u bržem donošenju investicionih odluka. Minimalno naše učešće biće 40 do 49 odsto radi što bržeg donošenja odluka, rekao je Dodik nakon protesta građana u Loparama, koji su poručili da ne želi rudnik litijuma na Majevici.

Ekpsloataciji rudnika protivi se opozicija u Republici Srpskoj.

Milan Kasapović, narodni poslanik i predsjednik Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke Teslić, izrazio je oštro protivljenje planovima Milorada Dodika o eksploataciji litijuma u Republici Srpskoj. Kasapović tvrdi da Dodik obmanjuje javnost i pokazuje nepoznavanje osnovnih činjenica o eksploataciji litijuma.
Kasapović naglašava da trenutno ne postoji ekološki prihvatljiva tehnologija za eksploataciju litijuma, a posljedice takve eksploatacije uključuju jezera sumporne kiseline, uništavanje zemljišta i vodotoka.

-Da li Milorad Dodik to ne zna, nije se potrudio da sazna ili ga jednostavno nije briga, svejedno je pred njegovom očitom namjerom da Republiku Srpsku za šaku dolara potopi jezerima sumporne kiseline, naglasio je Кasapović.

Opštinska uprava Lopare,  u kojoj je  vladajući opozicioni SDS, je na protestnom skupu organizovala potpisivanje peticije, koja će, nakon što se prikupi dovoljan broj potpisa, biti poslana u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Geološka istraživanja  koje je provodio Arcore su završena, a sada je odluka na Vladi Republike Srpske, koja bi trebalo da odluči o davanju koncesije za eksploataciju litijuma.

Foto: Lokacija geoloških istraživanja

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.